Разнопосочни сигнали от Вашингтон за бъдещето на Ирак

Объркването за бъдещето на следвоенен Ирак се появи отново след като лица от администрацията на Буш дадоха различни заключение за ключови срещи на иракски емигранти.

В сряда сутринта вицепрезидентът Дик Чейни обяви, че САЩ ще организират конференция на иракски емигранти и на хора от страната, за да обсъждат формирането на преходна иракска власт, която постепенно да поеме управлението.

"Ние ще съберем представители на различни групи от цял Ирак, за да седнем и да говорим за планирането на една преходна иракска власт, за създаването и задействането ѝ", каза Чейни в Нови Орлеан.

Той заяви, че срещата ще се състои в събота в град Насирия в Южен Ирак.

Това изглежда благоприятно за Ахмед Чалаби, ръководител на базирания в Лондон Иракски национален конгрес. Чалаби, който се стреми да застане начело на Ирак, беше доставен в по въздуха в южната част на страната от американците в края на миналата седмица.

От своя страна Чалаби каза пред Ройтерс, че срещата ще се председателства от пратеника на Белия дом Залмай Хилзад, от заместник-помощник държавния секретар Райан Крокър и от неназован специален съветник на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Според Чалаби твърде много племенни ръководители от земеделските райони са били поканени на срещата, която включва 14 бивши емигранти и 29 политически лица от Ирак.

Ръководителят на Иракския национален конгрес се срещна с представители на запасния генерал Джей Гарнър, определен от американските военни за ръководител на гражданските дела в Ирак, и ги попита кога ще започне да работи в Ирак.

Чалаби се надява също така да премести офисите си в Багдад, веднага след като ситуацията със сигурността позволява това, казват негови помощници.

Отдръпване

Но само няколко часа по-късно друг американски правителствен представител се опита да принизи значението на срещата на иракската опозиция.

Извън обичайната практика говорителят на Белия дом Ари Флайшър излезе с корекция на изявлението на вицепрезидента Чейни, като каза, че срещата ще се състои няколко дни след събота.

А говорителят на Държавният департамент Ричард Баучър каза, че времето на свикване на срещата още не е решено. "Това зависи от обстоятелствата, свързани със сигурността, от боевете и от това какво става в Ирак. Все още не е решено" каза Баучър.

Той беше принуден да признае, че срещата няма да бъде "коронация" на Чалаби и че става дума за неформални консултации, на които ще се обсъждат съревноваващи се визии за Ирак.

"Това не среща на лидери на организации или на политически фигури", добави Баучър.

Държавният департамент отдавна критикува Чалаби, смятайки че той няма достатъчно поддръжка, за да може да управлява Ирак.

Вътрешни борби

Докато сцените на освобождаване Багдад заливаха телевизионните екрани, вътрешната битка сред администрацията, кой да ръководи пост-саддамов Ирак се засилва.

Благоразположените към администрацията критици като сенатора Ричард Лугар, председател на комисията по външни рабити, бяха остри по отношение на липсата на планиране за следвоенното управление.

В Конгреса се води борба между съответните комисии, кой да управлява следвоенните фондове- Държавният департамент или Пентагона.

Докато Пентагонът контролира нещата в Ирак, изглежда, че военните ще се опитат да установят такива реалности, които да повлияят сериозно при установяване на следвоенния ред.

Но точно както предишния дебат около ролята на ООН, различията показват дълбокото разделение сред администрацията на Буш, което едва ли ще бъде решено лесно.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?