С искания за нов Изборен кодекс, за отваряне на КТБ и викове "Долу ДПС"

Разнородни, но малобройни протести посрещнаха депутатите

"Ще има напрежение", предупреди кметът на Кюстендил, Бат' Сали се оплака, че е дискриминиран

Няколко различни по своя характер протестни демонстрации посрещнаха в понеделник депутатите от 43-ото Народно събрание (НС) в първия им работен ден. Те обаче не се отличаваха с особена численост.

Най-многоброен бе протестът срещу избирането на Александър Методиев, известен като Бат' Сали, за депутат на ДПС от 10-и МИР. Проявата бе подкрепена от ВМРО и Сдружението на футболните фенове и в нея участваха около 500-600 души, предимно жители на Кюстендил и Дупница.

В същото време двайсетина привърженици на "България без цензура" на Николай Бареков се бяха събрали на "спонтанен" протест в градинката между парламента и Софийския университет "Св. Климент Охридски" срещу отцепника от партията им Анна Баракова.

Впоследствие демонстранти се събраха и пред Паметника на Цар Освободител, като първоначално събитието там бе обявено по повод липсата на решение за отварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ). Освен вложители обаче, пред главния вход на НС се събраха най-различни наблюдатели, които основно освиркваха влизащите по червения килим официални лица.

Протестът срещу Бат' Сали започна в 11.00 часа пред централата на ДПС. След това множеството направи шествие до храм-паметника "Св. Александър Невски", където се присъединиха лидерът на ВМРО Каракачанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Искания за 100-процентов мажоритарен вот и отзоваване на депутати

Демонстрантите отправиха искания за незабавни промени в Избирателния кодекс, с които да се въведе 100-процентов мажоритарен вот и възможност за отзоваване на депутати от избирателите. Настояха и още в първия си работен ден всички представени в новия парламент партии да декларират, че промените в изборното законодателство са "не по-малко важни" от смяната на ръководството на БНБ и актуализацията на бюджета.

"Днес спазваме закона и уважаваме всички зони за сигурност. От утре обаче никой не може да гарантира, че тези зони за сигурност ще ги има и ние няма да сме вътре в Народното събрание на мястото на депутатите", предупредиха лаконично организаторите на протеста.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов пък предупреди пред медиите, че "ако Бат' Сали се закълне като депутат, ще има напрежение". "Това не е подкрепа само за нас, а за всички български граждани. Молим ви отново, оттеглете този човек", призова той ДПС, добавяйки, че в подписка срещу Александър Методиев вече са се включили над 40 000 души.

Пред протестиращите говори и Красимир Каракачанов, който декларира, че съпартийците му подкрепят исканията на хората от Кюстендил. Всичко това бе озвучено от възрожденска патриотична музика, а единственото постоянно скандиране бе "Долу ДПС". Междувременно 100 протестиращи от Дупница блокираха за кратко главен път Е-79.

Въпреки предупрежденията за ескалиращото напрежение Бат' Сали се закле като депутат в понеделник. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък вече заклейми призивите на протеста като опит да се създаде етническо напрежение и прехвърли отговорността за проблемите в Изборния кодекс върху ГЕРБ и БСП. Партията на Бойко Борисов взе активно участие в организирането на протести срещу мандатите на ДПС в Кюстендил, Дупница, Ямбол и Габрово.

Бат' Сали се чувствал дискриминиран

След като положи клетва за втори път като народен представител, самият Александър Методиев коментира протестите срещу него, заявявайки, че се чувства дискриминиран от общественото недоволство. Според него демонстрациите не били спонтанни.

"Протестът е срещу лицето Александър Методиев, срещу циганина Александър Методиев, защото той спря кранчето за купуване на циганските гласове от всички политически партии. Това е проблемът. Проблемът не е законът, проблемът е това, че е срещу циганина Александър Методиев", каза Бат' Сали.

"Баракова – срам за Пловдив"

Докато кюстендилци, националисти и футболни фенове скандираха срещу Бат' Сали, от другата на страна на сградата на НС се проведе тяснопартиен протест на "България без цензура" срещу Анна Баракова.

Двайсетината протестиращи от ББЦ държаха еднакво отпечатани плакати, на които пишеше "Баракова – срам за Пловдив", "Не сме гласували за независим депутат" и "Баракова, върни мандата".

Пловдивската учителка Анна Баракова влезе в парламента благодарение на преференциите и феномена "15/15" (в случая - 13/13), който засегна и листата на ББЦ в Пловдив. Няколко дни след изборите тя обяви, че напуска партията и ще бъде независим депутат.

Причината бе, че ръководството я натискало да се откаже от депутатския си мандат в полза на пловдивския бизнесмен Мартин Иванов – Данона. Баракова твърдо отказа и стана независим депутат още преди първото събиране на 43-ото Народно събрание.

Разнородна демонстрация освирка официалните лица

Последната проява по повод първия работен ден на депутатите се проведе срещу централния вход на парламента и представляваше своеобразен микс между демонстриращи за отварянето на КТБ, няколко футболни привърженици, участници в протестите срещу кабинета "Орешарски", представители на т.нар. "контрапротест" и няколко обикновени зяпачи.

Заявления за демонстрация пред Паметника на Цар Освободител в Столичната община бяха подали предварително вложители в КТБ, Йоло Денев, както и активисти от един от палатковите лагери по време на миналогодишните февруарски протести.

По тази причина събралите се на мястото около петдесетина души не успяха да изразят някакви общи искания, а се ограничиха основно в освиркване на влизащите в НС официални лица.

Сред гостите, предизвикали най-бурно недоволство на различни части от малобройното събиране, бяха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, както и посланиците на Турция, САЩ и Русия. Освиркани бяха още Николай Бареков, и групата на "Атака", които също влязоха през главния вход.

Освен известния с разнопосочната си протестна дейност Йоло Денев, който активно участваше в проявите срещу кабинета "Орешарски", пред парламента се забелязваха още фолкпевицата Луна, както и основният активист от контрапротестите Нина Гергова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?