Разобличиха трима корумпирани в Европейската комисия

Разобличиха трима корумпирани в Европейската комисия

Трима граждани на Италия, работещи в различни структурни подразделения на Европейската комисия в Брюксел, бяха задържани от белгийската полиция по подозрение в корупционна дейност, съобщи в сряда АФП.

На арестуваните са предявени обвинения в длъжностно използване на фалшиви документи, корупция, измама и организиране на престъпна група.

Те са заподозрени в получаване на огромни подкупи при разпределението на паричните траншове предвидени от Европейската комисия за построяване на представителства на членовете на комисията извън границите на ЕС.

По думите на прессекретаря на белгийската прокуратура Жос Колпин за десет години те са успели да получат подкупи за десетки милиона евро. Имената на задържаните за сега са следствена тайна. Известно е обаче че един от тях - 46-годишен служител на Европейската комисия - е отговорен за развитието на инфраструктурата за обслужване на европейските делегации зад граница.

Вторият арестуван е 60-годишен личен помощник на един от италианските депутати в Европарламента. Третият заподозрян е 39-годишен бизнесмен, директор на консорциум за недвижими имоти.

Във вторник в Белгия, Люксембург, Франция и Италия едновременно са били проведени 30 полицейски акции в рамките на разследването на делото за корупция при разпределението на финансите на Европейската комисия, започнало преди три години..

Целта на операцията бе да установи условията, при които са били проведени някои европейски публични търгове, засягащи търсенето на сгради за делегации на Европейската комисия в чужбина и инсталирането на системи за сигурност в тях.

По време на редовен брифинг в сряда председателят на комисията Жозе Мануел Барозу и говорителят ѝ Йоханес Лайтенбергер, не съобщиха нови подробности, като се позоваха на "тайната на разследването" и на "презумпцията за невинност".

Открити сме и не прикриваме нищо, но на този етап няма какво повече да съобщим, тъй като трябва да се спазват изискванията около тайната на разследването и презумпцията за невинност, бе повторено многократно от официалните лица в отговор на многобройните въпроси около скандала.

Общи въпроси като кой, как и при какви условия организира публични търгове при търсенето на сгради за делегации на Европейската комисия в различни страни, също останаха без отговор.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?