Разобличителят Илчовски вече трябваше да е поставен под защита, смята депутат

Разобличителят Илчовски вече трябваше да е поставен под защита, смята депутат

Изслушването на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред депутати ще продължи в петък, след като предишния път хората на ГЕРБ успяха да го прекратят. В сряда той говори във временната комисия за ревизия на досегашното управление, пред която изнесе конкретни твърдения за корупция срещу премиера Бойко Борисов, регионалния министър Петя Аврамова и собствениците на "Градус", които по думите му командват всички животновъдни ферми в България, вноса на месо, износа на слънчоглед, Агенцията по храните, Министерство на земеделието и пр.

"Този човек вече трябваше да бъде поставен под защита, защото каза неща, които са изключително опасни за управлението", коментира в петък пред БНР депутатът от "Демократична България" и член на комисията Калоян Янков.

Според него  трябва да се отсеят фактите, лично видяното и чутото от Илчовски, от "градския фолклор, който той също до известна степен разказа"

Янков има още въпроси към Илчовски, за да може да отдели автентичното от разказаното пред комисията:

"При всички случаи има неща, които г-н Илчовски каза и които се "връзват", които са в синхрон с нещата, които знаем от по-рано. Това са записите, това са снимките, начинът, по който ГЕРБ влияе на бизнеса и рекетира бизнеса, но трябва да видим конкретните факти."

Тъй като казаното от Светослав Илчовски съдържа информация за престъпления, оттук нататък прокуратурата трябва да разследва, коментира Янков. Според него обаче прокуратурата досега е замитала подобни случаи под килима.

Илчовски не е случаен бизнесмен, той е от едрите земевладелци с приходи около 40 милиона лева годишно, уточни Янков.

"Той си е плащал "такса спокойствие", докато е бил сигурен, че това е в "нормални" размери или поносими за него размери. Когато са му поискали 50% от приходите, тогава вече той е решил, че няма да я плаща. Същия начин виждаме и при Васил Божков. Той каза същото нещо. Схемата се повтаря."

Според Калоян Янков Светослав Илчовски поема голям риск. Може да се установи дали има проведен телефонен разговор между бизнесмена и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и да се провери дали някой лъже, отбеляза депутатът относно твърденията на Аврамова, че никога не е говорила с Илчовски.

"Ако търсим професор от университета или завършил дома за благородни девици, няма да намерим, който знае тези неща. Ние трябва да търсим хора от тези среди, които да ни кажат какво е ставало. А тези среди са такива – очевидно с единия крак в подземния свят и престъпността, с другия крак са във властта. Нещата са доста смесени", коментира Калоян Янков в заключение.

Името на едрия агробизнсемен Светослав Илчовски се появи в публичното пространство през 2012 г. Тогава той подаде сигнал за изнудване срещу тогавашния депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, срещу когото специализираната прокуратура започна разследване за търговия с влияние. Впоследствие той е арестуван и изключен от ГЕРБ, но после става депутат от ДПС, а разследването на спецпрокуратурата потъва.

"Изнудвалият ме Димитър Аврамов отишъл да се кълне на Делян Пеевски и вече си няма проблеми", твърди Илчовски.

По-рано тази година той обяви, че продава бизнеса си в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България