Посланикът на Холандия в България:

Разочарован съм от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията

Посланик Кестерен, сн. БГНЕС

Леко съм разочарован от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията. Също ЕК ни каза тази седмица, че прогресът не е такъв, какъвто трябваше да бъде – това е леко разочароващо за мен, заяви посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен.

Той коментира пред БНР, че е бил доста притеснен при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

”Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това… Виждам как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Това е много положителен знак и мисля, че това може да се продължи, за да се подобри ситуацията в страната”, каза дипломатът.

Той посочи, че трябва да се започне диалог и да се постигне някакво съгласие.

”Трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите сериозно, трябва да има сериозни ангажименти към исканията, коментира посланикът и добави, че има връзка между исканията на протестиращите и препоръките в механизма за сътрудничество и проверка”, заяви Кестерен.

Той коментира още, че Холандия се съгласява, че България технически е готова да се присъедини към Шенген, но  няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията и с другите лоши практики.

”Тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова. Първо трябва да има доверие. Събитията от последните седмици за мен не увеличават нивото на доверие. Мисля, че толкова бързо няма да може да се възстанови доверието. Това е личното ми мнение”, заяви още посланикът на Холандия у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България