Разочаровани от "Брекзит" млади британци се ориентират към "Брекзайл"

Все повече млади професионалисти търсят работа и гражданство в ЕС

Том Филипс

В ранните часове на 24 юни още преди повечето британци да се събудят с факта, че страната им е гласувала за напускането на ЕС, Питър Паркинсън следи резултатите от дома на майка си в Югоизточна Англия и решава, че бъдещето му вече е във Франция, разказва в сряда репортаж на агенция Ройтерс.

Още преди 5 часа сутринта той изпраща съобщение на приятеля си Том Филипс по Фейсбук, в което го моли да му помогне за нов уебсайт, който има за цел да убеди други разочаровани от Брекзита млади професионалисти да се откажат от Великобритания и да търсят работа и дори гражданство в страни от Европейския съюз. (игра на думи, свързана с термина Брекзит; от exile – изгнание и exiles – изгнаници – бел. ред.)

"Аз повече или по-малко реших, че бих бил глупак, ако не се кача на влака обратно към европейското гражданство", заявява пред Ройтерс 35-годишният Паркинсън, който е завършил компютърни науки.

22-годишният студент по право Филипс разказва, че е бил грабнат от името brexiles.com, защото е чувствал, че много британци като него са били поразени от вота за край на 40-годишното членство в ЕС и на осигуряваните от него възможности да работят на континента.

"За младите хора светлото бъдеще сега е извън Великобритания. Когато те разочароват урните, гласувай с краката си", заявява той на уебсайта си.

Сайтът brexiles.com представя 10 причини за напускане на страната, включително "да покажат на света, че британците могат да виждат отвъд канала" и "да им се плаща в друга валута", след спада на лирата спрямо долара.

Около 60% от гласоподавателите над 65 години гласуваха Великобритания да напусне ЕС, водени основно от желание да бъде затегнат контролът върху имиграцията.

Почти ¾ от хората между 18 и 24 години обаче гласуваха за оставането в ЕС и много от тях изразиха фрустрацията си в социалните мрежи, като коментираха, че бъдещето им е било ограбено, отбелязва Ройтерс.

Според Филипс отзивите засега са позитивни и броят на посетителите на сайта нараства.

Той иска да добави още информация за кандидатстването за гражданство в Европа, Канада и други страни и за това как можеш да приложиш квалификациите си там.

Засега повечето възможности за работа, които сайтът представя, са за юристи в съседната Република Ирландия, тъй като правната ѝ система е най-близка до британската от всички държави членки. Вече се наблюдава непрекъснато нарастващ брой на британски юристи, желаещи да работят в Дъблин.

Кралското дружество на химиците бе между тези, които предупредиха за риска от напускане на таланти след Брекзит заради несигурния достъп до фондовете на ЕС и свободата на учените да работят в целия ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?