Разочаровани от ислямистите, сирийски бунтовници приемат амнистията на Асад

Разочаровани от ислямистите, сирийски бунтовници приемат амнистията на Асад

Разочаровани от ислямисткия обрат, който взе "революцията" в Сирия, изтощени след повече от 2 години конфликт и чувстващи, че губят, все повече бунтовници подписват предложената от режима на Башар ал Асад амнистия, пише на сайта си британският вестник "Телеграф", цитиран от БТА в сряда.

В същото време семействата на отстъпващи бойци се връщат обратно в контролираните от правителството територии, смятани за по-безопасни за живот, а правителствените сили продължават военната си офанзива срещу контролираните от бунтовниците области. Решението е и знак за нарастващата самоувереност на режима, който създаде т.нар. "министерство за националното примирие" под ръководството на министър Али Хайдар. Задачата му е да улесни връщането на опоненти на режима на страната на правителството. "Нашето послание е, че ако наистина искате да защитавате сирийския народ, оставете оръжията и елате, защитавайте Сирия по правилния начин, чрез диалог", заяви той.

Хайдар, смятан за умерен представител на режима, е създал система, при която опозиционните бойци предават оръжията си в замяна на безопасно преминаване на правителствена територия, собщава британският вестник. В неофициални разговори бунтовници казват, че знаят за предложението за амнистия, и че някои са решили да го приемат.

Все още обаче те са малцина. "Аз се биех за революцията, но сега мисля, че сме загубили това, за което се борехме", заявява пред вестника Мохамед, умерен мюсюлманин и бунтовник от северния град Ракка, който отказва да съобщи фамилията си. "Сега градът ми се контролира от екстремисти." Семейството му се е върнало в правителствените територии, "защото нашият град е прекалено опасен. Асад е ужасен, но алтернативата е по-лоша."

Някои опозиционни бойци, включително дезертирали от силите на режима, се отказват от каузата си заради големия брой ислямистки групировки в контролираните от бунтовниците райони, особено в северната част на страната, посочва "Телеграф".

Зияд Абу Джабал е от село в провинция Хомс, чиито жители наскоро са се съгласили да спрат да се бият срещу режима. "Когато се присъединихме към демонстриращите, искахме повече права", спомня си той. След като обаче видели джихадистите отблизо, стигнали до споразумение с правителството.

Офисът на министерството на Хайдар в Дамаск е пълен с членове на семействата на бунтовници, които се бият в предградията на града. Те заявяват, че мъжете им искат да се върнат, пише журналист от британския вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?