Разочаровани сме от изборния закон

Разочаровани сме от изборния закон

Промените в изборния закон, приети в последната минута и предизвикали сериозни разногласия сред политическите партии и гражданите, бяха разочарование. Това заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни на лекция "Стратегическо партньорство между САЩ и България", изнесена пред студенти от СУ "Св. Климент Охридски".

С приетите наскоро поправки в избирателния закон бе въведен избор на 31 мажоритарни кандидати и се промени бариерата за коалиции от 4 на 8%.

Разочарование за нас беше и това, че в закона не залегнаха мерки, предложени от неправителствения сектор, целящи повишаване на неприкосновеността и прозрачността на изборите, каза още посланик Макълдауни.

Тя имаше предвид обществения договор, създаден от девет граждански сдружения, който предлагаше мерки срещу купуването на гласове, въвеждането на регионални преброителни центрове и прозрачно финансиране на предизборните кампании. Въпреки, че договорът беше подписан от всички парламентарно представени партии, голяма част от текстовете в документа не бяха взети предвид при гласуваните неотдавна изборни промени. Депутатите все пак решиха да увеличат наказанията за купуване на гласове и приеха някои ограничения към по-прозрачно финансиране на партиите, отбеляза американският посланик.

Общественият договор беше страхотна идея, при това добре осъществена, каза още Макълдауни. Въпреки разочарованието си, по-важното за нас е да гледаме напред към изборите и да се надяваме повече българи да отидат до урните и да гласуват честно, прозрачно и свободно, както се е случвало досега, каза американският посланик.

Макълдауни отчете пред студентите напредъка на българското правителство с приемането на Закона срещу конфликта на интереси и промените в Закона за обществени поръчки. Тя изтъкна, че изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност. "Политици, които са излъгали доверието на обществото, трябва да са в затвора – това е мнението на обикновените хора, с които общувам" каза американският дипломат.

Посланик Макълдауни смята, че правителството има много какво да направи за привличане на чуждестранни инвеститори в България. Според нея с адекватна политика страната може да стане най-привлекателното място на Балканите за инвестиции. За да се случи това обаче, чуждият бизнес трябва да е убеден и да има непосредствен опит, че законите се спазват, както и да се предвидят облекчения за инвеститорите.

Дипломатът категорично отрече информация, появила се в електронни издания, че американското правителство е "силно притеснено" от възможността в бъдещия парламент и управлението на страната да попаднат партиите “Лидер” и “Атака”. Това, според информацията, казал зам.-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Ние не заемаме позиции що се отнася до политическите партии в България и техните убеждения, нямаме фаворити, каза Макълдауни и добави, че САЩ искат "правилното бъдеще за България".

Споделяне

Още от България