Разпети петък без минаване и целуване на плащеницата

Разпети петък без минаване и целуване на плащеницата

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, когато Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. На днешния ден православната църквата припомня пътя към Голгота и срещата със смъртта. Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Заради предприетите противоепидемични мерки тази година поклонението пред светата Плащеница ще става без тя да се целува и докосва. Също така няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция. Светата Плащеница, символизираща погребаното Христово тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея. Освен това няма да се разват цветя и здравец, реши Светият Синод.

БПЦ призовава вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг.

На Велики петък след изнасянето на Св. Плащеница и поставянето ѝ в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.

"Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние от 2 метра един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава", се казва в окръжното писмо на БПЦ относно богослужебните последования за Велики Петък.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете, но в действителност символизира поклон пред Христовия гроб.

Църковното отбелязване на настоящите Великденски празници се превърна в национален въпрос заради решението на Светия Синод да не затваря църквите, но да въведе по-строги ограничителни мерки и да промени някои ритуали – например на Цветница не се раздаваха върби и цветя пред храмовете, а на Разпети петък не се минава под Плащеницата.

Споделяне

Още от Общество