Разполагането на американски противоракетен щит в Полша се отлага за 2020 година

Разполагането на американски противоракетен щит в Полша се отлага за 2020 година

Технически проблеми ще отложат за 2020 г. приключването на разположената в Полша част от американската система за противоракетна отбрана, предаде Ройтерс, цитирайки министерството на отбраната.

Обектът от противоракетната отбрана, разположен близо до брега на Балтийско море, е част от отбраната на НАТО, която ще се простира от Гренландия до Азорските острови. Полското министерство на отбраната заяви, че властите в САЩ са заявили, че срещат технически затруднения по вина на фирмата изпълнител.

Ръководителят на американската Агенция за противоракетна отбрана генерал-лейтенант Самюъл Грийвз призна за отлагането на изслушване пред Сената снощи, но заяви, че агенцията продължава да се стреми към разполагането на противоракетния щит.

Представители на НАТО заявяват, че цялата система цели защита от нападения от държави като Иран и организации като Ал Каида. Но схемата разгневи Русия, недоволна от демонстрацията на сила в Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Бившият полски министър на отбраната Томаш Шемоняк от опозиционната партия Гражданска платформа заяви, че отлагането се дължи на липсата на доверие в управляващата в Полша партия Право и справедливост, свързано с приетия неотдавна закон за Холокоста.

 

"Техническите причини са само претекст за отлагане до 2020 г. Уверен съм, че ситуацията се дължи на влошаване на отношенията между съюзниците", заяви той.

Споделяне

Още от Свят