Разправия избухна между наш посланик и зам.-министър в Белград

До скандал се е стигнало неотдавна между българския посланик в Белград и зам.-военния министър Августина Цветкова по време на официалното ѝ посещение в Сърбия.

Посланикът Георги Димитров поканил Августина Цветкова на прием по случай националния празник на България 3 март. Той ѝ уредил и среща със сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. Цветкова обаче заявила на Димитров, че той няма да я придружи, както е по програма.

Посланикът съобщи за разправията във Фейсбук и определи случая като нарушение на дипломатическия протокол.

В отговор от външното министерство му е било наредено в кратък срок да освободи резиденцията в Белград.

Президентът Росен Плевнелиев вече издаде указ за прекратяване на мандата на Димитров и назначаването на Ангел Димитров за нов посланик в Сърбия.

Георги Димитров е дипломат от кариерата. Той бе секретар на президента Георги Първанов по външната политика. Името му излезе в списъка с дипломатите сътрудници на бившата Държавна сигурност при проверката на комисията по досиетата за агентурно минало на посланиците.

Димитров заедно с още двама посланици с досиета – Златин Тръпков и Андрей Караславов спечелиха делата си на първа инстанция срещу министъра на външните работи Николай Младенов за предсрочното им връщане в България. Министърът обжалва пред по-висшата инстанция и делото там предстои.


Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяваха дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат. Според тях заповедите противоречат на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Първанов отказа да подпише указите, но Плевнелиев направи това.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?