Разправията около заминаването на Борисов в САЩ продължава

МВнР не отговори дали президентът е предварително информиран

Сн. БГНЕС, архив

Спорът между правителството и президента за това как е решено премиерът Бойко Борисов да води българската делегация на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк продължи с позиция на Министерството на външните работи, публикувана в неделя на Фейсбук страницата му.

"Президентът е бил уведомен в писмен вид за мотивите на правителството тази година делегацията да бъде водена от министър-председателя Бойко Борисов", съобщи МВнР, след като външният министър Екатерина Захариева заяви по-рано, че имало писмена комуникация по темата между кабинетите на премиера и на президента.

В позицията на външно министерство обаче така и няма отговор на конкретната критика на президента Радев – че той не е бил предварително информиран, нямало е съгласуване, а всички писма и срещи са били постфактум.

МВнР не посочва кога е информиран президентът – преди или след решението делегацията да се оглавява от Борисов.

Последното посещение на премиера на сесия на ООН е през 2010 г. Оттогава делегациите са водени от президентите Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев

"На 72-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2017 година България вече беше представена от президента Румен Радев. Принципът на редуване на участията премиер и президент носи принос към българската външна политика, тъй като дава възможност да се организират срещи на различни равнища", завява МВнР.

И посочва, че според процедурните правила на Общото събрание на ООН "правомощия за представителство в сесиите на ООН могат да бъдат давани на министър-председателя, президента или министъра на външните работи на съответната държава", т.е. уставът на ООН не поставя задължително изискване кой да оглави правителствената делегация при провеждане на сесия на Общото събрание на ООН.

"Това решение бе взето и с оглед на успешно приключилото първо българско председателство на Съвета на ЕС и на необходимостта да се обсъди и с други лидери темата за бъдещето на страните от Западните Балкани като фактор за мира в контекста на глобалната политика. Това послание е необходимо да бъде излъчено не само като продължение на Българското председателство, но и с цел популяризиране на най-силната и резултатна външнополитическа инициатива на страната ни от много години", се казва в позицията на външно министерство.

От там уверяват, че "правителството винаги се е отнасяло с необходимото институционално уважение към президента Румен Радев, защото по Конституция той олицетворява единството на нацията" и че "националните интереси са единственото, от което се води външната политика на страната". Външно министерство обаче отбелязва, че "според Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната".

Преди ден президентът Радев коментира, че "обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината"

По думите му Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията", заяви Румен Радев.

Обтегнатите отношения между президента и управляващите продължават месеци наред и практически засягат всички възможни аспекти на дейността им – като се започне от това, че Румен Радев научи в Москва за предстоящото след седмица там посещение на министър -председателя, мине се през различни взаимни обвинения чрез медиите и се стигне до блокирането на новите посланически назначения и неподписания от президента указ за освобождаването на главния секретар на МВР, номиниран за вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?