Разпределението на държавните пари в банките остава за следващия кабинет

Времето на служебния кабинет може да не стигне да вкара в действие новите правила за управление на средствата на държавните дружества, които ще са задължителни. Това стана ясно от обясненията на служебния премиер Марин Райков.

 

В понеделник правителството ще публикува новите правила. След това трябва да мине 14 -дневен срок за публично обсъждане, изтичащ на 13 май - ден след парламентарните избори. След публичното обсъждане отново има съгласувателна процедура между отделните министерства, каза Марин Райков. Той не посочи колко време ще отнеме това.

 

Няма законов срок по процедурата за съгласуване на документи между отделните ведомства. Досегашната практика показва, че това може да отнеме от седмица до години, ако няма разбирателство по някои от текстовете.

 

Според Марин Райков обаче “няма основание да се съмняваме, че това, което е обещано, ще бъде направено”. Това би трябвало да означава, че служебният кабинет ще действа бързо и още на 15 май новите правила да бъдат утвърдени с решение на Министерския съвет.

 

Новите правила за управлението на парите на държавните фирми се различават радикално от тези изработени от бившия финансов министър Симеон Дянков, които имаха препоръчителен характер и съответно не се спазваха, радикално, посочи Марин Райков. Трите им основни разлики са, че са задължителни, гарантират прозрачност на процедурите и диверсификация на средствата, допълни служебният премиер.

 

Това би трябвало да означава, че Корпоративна търговска банка (КТБ), в която са депозирани над една четвърт от парите на държавните предприятия, може да се раздели с монопола си.

 

Мажоритарен акционер в КТБ са компании, свързани с банкера Цветан Василев. Банката се разви стремглаво по времето на управлението на тройната коалиция и подобри позициите си при ГЕРБ, като стана петата по големина банка у нас благодарение на концентрацията на парите на държавни дружества, предимно от енергетиката. Публикувано наскоро разследване на “Капитал” показа, че към 2011 г. кредити за над 1 млрд. лв. са отпуснати на компании, свързани с Цветан Василев.

 

Една от първите заповеди на Марин Райков от 26 март беше създаването на междуведомствена работна група на равнище министри, оглавявана от него, която да създаде “правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества”.

Споделяне

Още от Бизнес