Проверка на системата ясно доказа

Разпределението на съдебните дела може да се манипулира лесно и без следи

Христо Иванов

Разпределението на делата в над 95 процента от съдилищата в България може да се манипулира изключително лесно без да се оставят следи, показа проверката на Български институт за правни инициативи. Резултатите от нея бяха обявени в петък от ръководителя на правната програма на неправителствената организация Христо Иванов. Изводите потвърдиха дългогодишните съмнения, че има възможности срещу поемане на ангажимент конкретно дело да бъде разпределено на "правилния съдия".

 

Въпросната програма се нарича "Лоу чойс" и е разработена от Висшия съдебен съвет. Тя се използва в над 170 съдилища, което е около 95 процента от всички. Този софтуер може да бъде манипулиран по три различни начина, делото да бъде връчено на определен магистрат, а следи в нейния архив да не останат. От БИПИ обясниха, че са свалили програмата от сайта на Висшия съдебен съвет.

 

"Тя беше скрита на сайта, но не особено добре. Иронията е, че докато съдебната система се опитва да скрие как се разпределят делата, то тя не може да го направи особено добре. Сега ние ви показваме "отвертката", с която може да се човърка тази система", обясни Христо Иванов.

 

Системата позволява съвсем свободно да се променят двата основни компонента, чрез които софтуерът изчислява кое дело при кой съдия да отиде. Ако срещу името на един съдия, например, се напише 100%, това означава, че той може да бъде свободно натоварван с нови дела. Ако срещу името на друг се напише 0%, това означава, че той е прекомерно зает и няма капацитет да поеме ново дело. В такъв случай системата автоматично ще прати делото при този с нулата. Тези параметри обаче могат да се променят без никаква защита в обикновен текстови редактор "notepad". След като делото е разпределено, манипулаторът може да се върне и отново да промени параметрите за разпределянето на делата сякаш нищо не се е случило.

 

Системата с паролите за достъп до системата също няма защита. Някой може свободно да влезе с вече създадена парола, да промени паролата на шефа на съответния съд, да разпредели дело от негово име, а след това да възстанови старата му парола без да оставя следи.

 

Третият начин, по който системата може да бъде "наредена" правилно е като се манипулира нейният архив, който също няма защита. Единственото, което трябва да се направи е архивът да се отвори без да се използва интерфейса и да се изтрият правилните редове. Всички тези манипулации бяха показани нагледно пред медиите.

 

"Всеки може да ги извърши. Необходими са малко съобразителност и елементарни умения. Чува ли сме, че разработчикът на тази система, който работи във ВСС, се хвали, че я е създал за една нощ. Тя и изглежда така, сякаш е създадена за една нощ", коментира Христо Иванов.

 

Той обясни, че очаква ВСС възможно най-бързо да предприеме мерки по отстраняването на всички проблеми. "Очаквам обаче първоначално да отричат. Става дума за чудовищни интереси. От корупционна гледна точка Върховният административен съд е като пещерата на Али Баба", каза Иванов и припомни, че ВАС използва същата тази система.

Споделяне

Още по темата

Още от България