Разприказвал се съдия прати Цветанов и Йовчев в самозащита

В ДАНС няма никакъв сигнал за председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, заяви в петък пред репортери шефът на спецагенцията Цветлин Йовчев. Министърът на вътрешните работи пък отрече да е имал предвид Пенгезов, когато е говорил за висш магистрат, съпричастен към "Октопода".

Коментарите на Цветанов и Йовчев бяха предизвикани от гневна пресконференция на Пенгезов в четвъртък, след като в пресата излезе информация, че той е неназованият висш магистрат, свързан с "Октопода".

Шефът на САС обяви, че излиза в отпуск, след като е поискал главният прокурор да провери всички твърдения в медиите по негов адрес. В същото време обаче той съобщи, че непосредствено преди гледане на важно дело, Цветлин Йовчев му се обаждал да му каже, че срещу него има анонимен сигнал за корупция, което Пенгезов тълкува като "натиск".

Става дума за делото, на което се гледаха мерките за неотклонение на задържани при операция "Наглите", когато Антон Петров – Хамстера, смятан за свързващо звено между "Наглите" и "Октопод", бе пуснат от ареста срещу 20 000 лв.

Пенгезов твърди, че отвърнал на Йовчев, че не се вълнува от анонимки и посъветвал шефа на ДАНС да го разследва, ако иска.

След изявлението на бившия военен съдия с чин генерал, от ДАНС отказаха да коментират думите му.

В петък обаче шефът на агенцията каза, че познава Пенгезов и действително е водил разговор с него.

В рамките на този разговор обаче не са обсъждани сигнали, в които да е цитирано името на Пенгезов или на друг съдия от Софийския апелативния съд, заяви Йовчев. Той каза, че обаждането му било приятелско, но със съдията не били приятели, а са се виждали 2-3 пъти.

"Разговаряхме, защото трябваше да обсъдим неща, които биха могли в бъдеще да предизвикат интрига между институциите", обясни Йовчев. Добави, че ако се създава интрига, тя не е резултат от действията на ДАНС.

"Няма фикс идея да има задържан съдия. Не знам защо има чак такава голяма истерия по този случай и защо Веселин Пенгезов се припозна в този магистрат, за когото говорих", заяви от своя страна министър Цветан Цветанов. Така той коментира думите на Пенгезов, че вътрешният министър има идея фикс да арестува съдия. "Да ме арестува, да видим как ще стане", призова преди ден Пенгезов.

Цветан Цветанов каза, че не е имал предвид нито едно име като, като е говорил за съдия, съпричастен към "Октопода".

"Това, че някой се припознава и се възприема в тази си роля е негов проблем", заключи министърът.

Към момента плътно мълчание по случая пази главният прокурор, който по молба на Пенгезов трябва да провери твърдения в медиите, които обаче са по повод думи на Цветанов, които последният полуотрича.

ВСС да се самосезира

В петък Съюзът на съдиите в България настоя ВСС да изиска от главния прокурор Борис Велчев информация дали срещу Веселин Пенгезов има някакви доказателства за корупция. Магистратите заявяват, че съветът трябва да действа спешно, защото на карта е поставена репутацията на целия съд.

Призивът за спешни действия е подплатен с напомняне, че преди седмица ВСС се задейства светкавично по твърденията, че съдията Панайот Генков е вечерял с подсъдим.

"Тежките общи и неконкретизирани квалификации, отправяни към съдебната власт, маркират предел, след който настъпва правният нихилизъм. Вредите вече са нанесени и независимо от конюнктурните нагласи те настъпват за цялата държава", пишат до ВСС от организацията на съдиите.

Според ССБ случващото се от последните дни е "изключително тревожно", защото създава "интензивно нагнетена среда за развитие на слухове", която води до увеличение на напрежението между гражданите и магистратите.

ВСС се призовава да действа решителност и да се противопостави с факти на негативното говорене срещу съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?