Разпродажбата на оспорвана гръцка кралска колекция достигна $18,4 млн.

Разпродажбата на оспорвана гръцка кралска колекция достигна $18,4 млн.

Колекция от предмети на изкуството, собственост на гръцкия крал Георгиос Първи, беше продадена в лондонската аукционна къща Кристис за 18,4 млн. долара или шест пъти повече от първоначалните прогнози.

Двудневният аукцион се проведе въпреки протестите на гръцките власти, които оспориха собствеността върху 850 предмета в колекцията.

Гърция поиска от Кирситс да спре продажбата, като предупреди купувачите, че може да се изправят пред съдебни проблеми, ако се потвърди, че предметите са изнесени незаконно от Гърция.

Кристис обаче обяви, че всички предмети са придобити законно и че не вижда “никакви причини за спиране на аукциона”.

В четвъртък, втория ден от търга, най-скъпо бяха продадени два сребърни супника, тежащи по 25 кг всеки, които бяха купени за 200 000 лири от участник, наддаващ по телефона. Цената надхвърли четири пъти първоначалната им оценка.

252 сребърни чинии с герба на гръцкия крал бяха продадени в комплекти от по 21 части на цена 12 000 лири.

Над 7 милиона британски лири бяха събрани в сряда, през първия ден от търга.

Крал Георгиос Първи е управлявал Гърция от 1863 до 1913 г. В колекцията му бяха включени антични сребърни предмети, картини, ювелирни изделия на Фаберже. Всички предмети са се намирали в кралска резиденция край Атина, от където те са били взети от крал Константин, който живее в изгнание в Лондон.

Преди аукциона гръцкият министър на културата Георгос Вулагаракис предупреди купувачите да помислят внимателно. Той каза пред държавната телевизия, че ако някоя от закупените вещи се окаже незаконно изнесена, държавата ще заведе съдебен иск както срещу Кристис, така и срещу купувача.

Министърът допълни, че Гърция е поискала от британски съдилища да накарат аукционната къща Кристис да разкрие къде е придобила предметите от колекцията.

От Кристис припомниха, че самият министър Георгос Вулагаракис е заявил пред парламента по-рано този месец, че износът на предметите е бил разрешен.

Монархията беше официално отменена в Гърция през 1973 г. след провеждане на референдум, но през 1991 г. на бившия крал Константин беше позволено да изнесе част от предметите, принадлежали някога на семейството. Бившият монарх обаче отрича, че предметите, продадени в Кристис, са негова собственост. В същото време той помести изявление на своята интернет страница, в което казва, че “убедителни доказателства” за легалния износ на предметите са били “представяни нееднократно”.

ББС припомня, че през последните години Гърция води битка да си върне антични предмети, за които казва, че са отнесени незаконно.

Споделяне

Още от Свят