Разпространението на коронавируса в Китай премина връхната си точка

Забавя се темпото на епидемията в Южна Корея, расте в Иран

Разпространението на коронавируса в Китай премина връхната си точка

Разпространението на новия коронавирус в Китай вече е преминало връхната си точка. Това каза на пресконференция в четвъртък говорителят на китайския Държавен комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването Ми Фън, цитиран от агенция Синхуа.

Ми увери, че "пикът на разпространението на коронавируса от нов тип в нашата страна вече е преминал, броят на новите случаи на заболяването става все по-малък". През последната седмица във всички региони в Китай с изключение на провинция Хубей не са установени нови заболели, отбеляза той.

"Епидемичната ситуация като цяло се запазва на сравнително ниско равнище", добави представителят на китайските здравни власти.

Континентален Китай потвърди 15 нови случая на заразяване с новия коронавирус през последното денонощие, спрямо 24 заразени ден по-рано, предаде Ройтерс. С това общият брой на заразените в Китай става 80 793 души.

За последните 24 часа от коронавируса в Китай са починали 11 души, с което общият брой на жертвите става 3169 души. От новите 11 починали десет са от провинция Хубей, в това число седем в епицентъра на епидемията - провинциалната столица Ухан.

За последните 24 часа от коронавируса в Китай са оздравели още 1318 души, или общо около 62 700 души.

Смъртността на коронавируса в Китай по актуализирани данни е 3,92 процента, а степента на оздравяване е нараснала през последното денонощие от 76,1 на 77,7 процента.

Южна Корея потвърди нови 114 случая на заразяване

Южна Корея потвърди нови 114 случая на заразяване с новия коронавирус, с което общият брой на заразените става 7869 души, предаде Ройтерс.

Сеул съобщи и за нови шестима починали от вируса, с което общият брой на жертвите му в Южна Корея става 66 души.

Южнокорейското правителство взе решение заради разпространението на коронавируса в Европа да разшири от 15 март списъка на страните, пристигащите от които преминават специална проверка. В списъка са добавени Франция, Германия, Испания, Великобритания и Нидерландия. Досега на специална процедура бяха подложени пристигащите от Китай, Хонконг, Макао, Япония, Иран и Италия.

Мерките ще засягат не само чужденци, но и южнокорейски граждани, които са посетили тези страни и региони. Температурата им ще бъде измерена на летището, те ще попълват анкетни карти за здравословното си състояние и ще трябва да съобщят своя адрес за престой в Южна Корея. Освен това подложените на специалната процедура ще трябва да инсталират на телефона си приложение, позволяващо да се определят симптомите на заболяването.

По официални данни в Иран: 429 жертви и над 1000 нови случая за ден

Иран е регистрирал 75 нови смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа, съобщи иранското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. С това общият брой на починалите в най-тежко засегнатата страна в Близкия изток достигна 429.

"Установихме 1075 нови потвърдени случая на заболяването Ковид-19 за последните 24 часа, което означава, че в страната има 10 075 заразени. Смъртните случаи са 429", каза говорител на иранското здравно министерство пред държавната телевизия.

В резултат на епидемията се заразиха редица високопоставени официални лица, духовници и представители на елитния военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Иран е четвъртата най-засегната страна в света след Китай, Южна Корея и Италия.

От 19 февруари, когато иранските власти съобщиха за първите случаи на заразяване и за първите два смъртни случая от вируса, починаха най-малко седем официални лица и политици.

Клерикалните управници на Иран срещат трудности да овладеят разпространението на вируса, въпреки че бяха затворени училищата и университетите и отменени религиозните, културните и спортните прояви в цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Иранските власти многократно призоваха хората да избягват неналожителните пътувания и да си стоят вкъщи.

"Останете си у дома. Не ходете да пазарувате. Като пренебрегвате нашите препоръки, правите работата ни още по-трудна", обърна се към иранците здравният министър Саид Намаки на живо от телевизионния ефир.

Саудитска Арабия разшири издадените заради коронавируса забрани за пътувания от и до ЕС и 12 други страни, след като съобщи за 24 регистрирани нови случаи на своя територия, предаде Ройтерс. С това общият брой на заболелите в кралството достигна 45.

Освен страните от ЕС мярката важи за Швейцария, Индия, Пакистан, Шри Ланка, Филипините, Судан, Южен Судан, Етиопия, Еритрея, Кения, Джибути и Сомалия.

Гражданите и постоянно пребиваващите в Саудитска Арабия ще имат 72 часа да се върнат от засегнатите от забраната страни, съобщи Саудитската агенция по печата, цитирайки източник от министерството на вътрешните работи.

Около шейсет души, намиращи се на речен круизен кораб в Камбоджа, ще останат под карантина, след като трима британци на борда му са дали вчера положителна проба за заболяването Ковид-19, предаде ДПА, цитирайки здравното министерство. Двама от британците са мъж на 73 години и 69-годишна жена. С тях случаите на заразата в Камбоджа достигнаха пет. 65-годишна британка, която също е била на кораба, вече беше приета в болница в столицата Пном Пен по-рано тази седмица поради заразяване с коронавируса. Круизният кораб "Вайкинг" е потеглил от Виетнам по-рано тази месец. В момента той е пуснал котва край провинциален град на река Меконг.

Индия преустанови до 15 април издаването на туристически визи и реши да наложи карантина на пътниците, пристигащи от седем страни, засегнати от коронавируса, съобщи Франс прес.

В комюнике на индийските власти се уточнява, че всички пътници, пристигащи от или посетили след 15 февруари Китай, Италия, Иран, Южна Корея, Франция, Испания и Германия ще бъдат поставени под карантина за най-малко 14 дни.

Решението не се отнася за дипломатическите визи и тези, издавани на служителите на международни организации, извършващи дейности в Индия.

Индийската имиграционна служба уточни, че издадените вече визи на лица от Франция, Германия и Испания, които още не са влезли в Индия, незабавно се анулират.

Понастоящем в Индия са регистрирани 60 случая на коронавирус, но този брой се удвои през последните четири дни. Повечето от заразените са индийски граждани, пристигнали от най-засегнатите от пандемията страни, в Европа и Близкия изток, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят