КСНС реши:

Разпускане на НС и избори през май при опасения за ескалация на кризата

Кабинетът в оставка носи пълната отговорност за обстановката в страната до назначаването на нов

Снимка: БГНЕС

Пътят за излизане от кризата минава през предсрочни парламентарни избори, реши извънредно свиканият Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента след петчасово заседание в сряда. Признава се, че има рискове от ескалация на напрежението. Въпреки призивите на протестиращите да се прави програмно правителство и Народното събрание да не се разпуска, парламентарните политически сили за пореден път са отказали такъв вариант.

Независимо от това съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза след края на съвета, ако президентът им възложи третия мандат, те ще му предоставят възможност да предложи гражданско правителство с този мандат, без участието на политически фигури. Този вариант обаче изглежда невъзможен, тъй като е нежелан от ГЕРБ, БСП и ДПС и нямай кой да подкрепи подобен кабинет.

Президентът Росен Плевнелиев повтори след заседанието, че предсрочните избори ще са в края на април – началото на май, както бе договорено на политическите консултации при държавния глава в петък.

Има съгласие, че датите около 28 април и 5 май са християнски празници (Цветница и Великден) и не е подходящо изборите да се състоят тогава, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. По неофициална информация предсрочният вот ще бъде насрочен за 12 май.

В първоначалното проекторешение на КСНС, раздадено на участниците предварително, се посочваше, че е "необходимо да се положат допълнителни усилия от парламентарните партии за сформиране на ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание".

Този вариант обаче отпадна, но за него медиите разбраха от лидера на ДПС Лютви Местан, който преди началото на съвета заподозря тайна договорка между президента и ГЕРБ.

"На мен този абзац ми намирисва на редакция на скандалната позиция, изразена от Бойко Борисов вчера след връщането на мандата“, коментира Местан.

"Тази позиция не само няма нищо общо, а се явява в коренно противоречие със съгласието, което постигнахме на политическите консултации през миналата седмица“, добави той и припомни, че в петък Плевнелиев връчи график за мандатите на партиите и разпускане на НС в края на седмицата. Единственото спазено в разписаното от президента е връчването на мандат на ГЕРБ в понеделник.

"Това беше негова позиция, с която ние се съгласихме, заявихме всички, че ще върнем мандата“, заяви още Местан. Според него новата позиция на Плевнелиев се появява ден след като Бойко Борисов вече върна мандата за създаване на правителство и препоръча БСП и ДПС да си направят такова.

Рискове за функционирането на държавата и ескалация на напрежението

КСНС констатира, че "са породени рискове за нормалното функциониране на институциите в страната, както и за ескалация на социалното напрежение" и всички действия на институциите трябва да бъдат насочени към запазване на гражданския мир.

"Случващото се е повод за сериозна загриженост и именно заради това всеки ден взимаме решения, постигаме консенсус, отнасяме се максимално отговорно. В четвъртък по време на обръщението ми към нацията ще посоча ясни срокове и ясни решения. Всичко, което ще се случва, ще бъде базирано върху механизмите на държавността и консенсуса, който имаме, че България е член на ЕС и НАТО и иска да запази всичко постигнато до момента", заяви още държавният глава.

Кабинетът в оставка носи пълната отговорност за обстановката в страната

В началото на заседанието Плевнелиев каза, че правителството в оставка носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет и то трябва да не допусне ескалация и да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-ата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8 процента.

Държавният глава съобщи още, че в петък ще се проведе първото заседание на Обществения съвет с представители на протестиращите, който нямало да се превърне в говорилня.

"Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни мерки и решения, които да се ангажират със спешни мерки и решения необходими за решаване на проблемите, предизвикали протестите. Проблемите няма да бъдат заметени. Ще търсим решенията, заедно с гражданите", обеща Плевнелиев.

Мораториум на "спорните сделки"

Той припомни, че парламентът ще гласува изменения в Закона за енергетиката, които да направят възможно намаляването цената на тока и мораториум върху сделки и строителни дейности върху държавни и общински имоти по крайбрежието.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пък обяви, че ще бъде "сложен" мораториум на всички сделки, които имат спорен характер.

В заседанието не участва премиерът Бойко Борисов, за който стана ясно, че е приет в болница заради високо кръвно, а основните доклади изнесоха вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Константин Казаков.

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков, който още преди заседанието обяви, че държавата е финансово стабилна, е представил становище по темата.

Още в началото на заседанието лидерът на "Атака" напусна разговорите, след като президентът отказа да допусне медии по време на цялото заседание, мотивирайки се със законовите правила.

"Апелирам към българските граждани - преди да изгорим конституцията, нека да прочетем конституцията, тя е интересно четиво“, заяви Плевнелиев в коментар на демонстративното излизане на Сидеров.

В сряда Плевнелиев ще връчи мандата за съставяне на кабинет на БСП, а в петък на ДПС, като и двете партии вече обявиха, че ще го върнат.

Според оповестения преди ден от президента график, другата седмица той ще съобщи състава на служебния кабинет и ще разпусне НС.

Синята коалиция била готова да направи кабинет

След заседанието съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, заяви, че "ако реши Росен Плевнелиев да даде третия мандат на Синята коалиция, ние ще му дадем възможност да предложи гражданско правителство с този мандат, без участието на политически фигури".

"Върви се към служебно правителство очевидно, което е опасно от гледна точка на това, че без работещ парламент, има възможност не всички необходими законопроекти да бъдат приети и служебното правителство по някои теми да остане с вързани ръце. Ние предлагахме експертно програмно правителство с работещ парламент, което по-късно беше поискано основателно и от протестиращите граждани като начин за това да бъдат предприети спешни мерки”, посочи Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов си тръгна от заседанието по-рано като обясни, че напуска заради неотменим ангажимент. Той коментира, че “има хора вътре, които не са там заради интересите на страната и на хората, а са себични и изкарват на преден план собствените си карти“, но не посочи кого визира.

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че от решението на КСНС е отпаднала точката за правителство в рамките на мандата на 41-ия парламент, която според него е щяла да бъде "възможно най-опасното виждане - едно своеобразно продължение на агонията на един изчерпан политически ресурс".

Споделяне

Още по темата

Още от България