Разработен е интернет контрол на газови и петролни кладенци

Разработен е интернет контрол на газови и петролни кладенци

Решение за дистанционен контрол на газови и петролни кладенци, при което операторът им може да следи и анализира в мрежа състоянието на сондите, са разработили "Сименс" (Siemens) и "Интел" (Intel). То се прилага пилотно от австрийската петролна и газова компания "О Ем Ви" (ОМВ) от март 2017 г. и вече установеният ефект е оптимизация на производството, ранна идентификация и предотвратяване на загуби, подобряване на поддръжката и облекчаване на работата на персонала на терен.

В момента решението, разработено от Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT), участва в провеждащата се в Абу Даби Международна изложба и конференция за нефтопродукти (ADIPEC).

Иновативната технология позволява свързване на отделните активи на петролната е газовата промишленост в интегрирана мрежа с минимални усилия и високо ниво на автоматизация. Дигитализираният контрол на активите намалява разходите на петролния бизнес, който от 2014 г. насам страда от намалели с 50 на сто цени на петрола и търси оптимизация на финансовите си операции.

Обикновено сондите за добив на нефт или газ са разположени на значително разстояние и често са само частично интегрирани чрез системи за автоматизация. Това прави трудно обработването на данни за последващо централизирано съхранение и анализ и ограничава оперативната отчетност.

Системата Siemens IoT Well Surveillance дава възможност на компаниите да свързват и интегрират данни от преди несвързани активи, което позволява цялостен мониторинг на състоянието, предвидима поддръжка и намален престой на съоръженията.

Чрез сензори се следи изкуственото повдигане на нивото на нефтени находища, а компютърно устройство извършва усъвършенствани анализи и  мониторинг на тези данни, изчислява условията за работа на помпата, задейства сигнали и оптимизира производството. Извършването на тези изчисления дава възможност за самостоятелна работа на кладенеца. За по-нататъшна обработка и полеви анализи информацията се изпраща до централна система, а предупредителни функции с видео интеграция са достъпни за персонала на обекта чрез изцяло интерактивен уеб портал.

"Siemens IoT Well Surveillance оптимизира производството на петрол и гарантира максимална енергийна ефективност. Това позволява да се намалят разходите в една индустрия, която полага огромни усилия, за да осигури устойчива печалба на фона на ниските цени на петрола. Чрез използването на цифровизацията и иновативни технологии, които вече са успешни в други индустрии, е възможно да се подобри икономичността и надеждността.", коментира Уве Трогер, старши вицепрезидент на направления Процесни индустрии и задвижвания и Дигитализирано производство на "Сименс" за Близкия изток.

Кристин Боулс, генерален директор на отдела за индустриални и енергийни решения в Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT) на "Интел", посочва, че общото решение може да "трансформира света на автоматизацията на нефтените полета и да се даде възможност на компаниите да успеят на един пълен с предизвикателства пазар".

"Решението осигурява на разумна цена пълна информираност за активите за кладенци с ниско производство, като например сондажни кладенци", казва от своя страна Саша Блажекович, представител на "О Ем Ви", която вече ползва иновацията.

Споделяне

Още от Бизнес