Разработен е интернет контрол на газови и петролни кладенци

Разработен е интернет контрол на газови и петролни кладенци

Решение за дистанционен контрол на газови и петролни кладенци, при което операторът им може да следи и анализира в мрежа състоянието на сондите, са разработили "Сименс" (Siemens) и "Интел" (Intel). То се прилага пилотно от австрийската петролна и газова компания "О Ем Ви" (ОМВ) от март 2017 г. и вече установеният ефект е оптимизация на производството, ранна идентификация и предотвратяване на загуби, подобряване на поддръжката и облекчаване на работата на персонала на терен.

В момента решението, разработено от Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT), участва в провеждащата се в Абу Даби Международна изложба и конференция за нефтопродукти (ADIPEC).

Иновативната технология позволява свързване на отделните активи на петролната е газовата промишленост в интегрирана мрежа с минимални усилия и високо ниво на автоматизация. Дигитализираният контрол на активите намалява разходите на петролния бизнес, който от 2014 г. насам страда от намалели с 50 на сто цени на петрола и търси оптимизация на финансовите си операции.

Обикновено сондите за добив на нефт или газ са разположени на значително разстояние и често са само частично интегрирани чрез системи за автоматизация. Това прави трудно обработването на данни за последващо централизирано съхранение и анализ и ограничава оперативната отчетност.

Системата Siemens IoT Well Surveillance дава възможност на компаниите да свързват и интегрират данни от преди несвързани активи, което позволява цялостен мониторинг на състоянието, предвидима поддръжка и намален престой на съоръженията.

Чрез сензори се следи изкуственото повдигане на нивото на нефтени находища, а компютърно устройство извършва усъвършенствани анализи и  мониторинг на тези данни, изчислява условията за работа на помпата, задейства сигнали и оптимизира производството. Извършването на тези изчисления дава възможност за самостоятелна работа на кладенеца. За по-нататъшна обработка и полеви анализи информацията се изпраща до централна система, а предупредителни функции с видео интеграция са достъпни за персонала на обекта чрез изцяло интерактивен уеб портал.

"Siemens IoT Well Surveillance оптимизира производството на петрол и гарантира максимална енергийна ефективност. Това позволява да се намалят разходите в една индустрия, която полага огромни усилия, за да осигури устойчива печалба на фона на ниските цени на петрола. Чрез използването на цифровизацията и иновативни технологии, които вече са успешни в други индустрии, е възможно да се подобри икономичността и надеждността.", коментира Уве Трогер, старши вицепрезидент на направления Процесни индустрии и задвижвания и Дигитализирано производство на "Сименс" за Близкия изток.

Кристин Боулс, генерален директор на отдела за индустриални и енергийни решения в Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT) на "Интел", посочва, че общото решение може да "трансформира света на автоматизацията на нефтените полета и да се даде възможност на компаниите да успеят на един пълен с предизвикателства пазар".

"Решението осигурява на разумна цена пълна информираност за активите за кладенци с ниско производство, като например сондажни кладенци", казва от своя страна Саша Блажекович, представител на "О Ем Ви", която вече ползва иновацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?