Разработен е заобикалящ Дания маршрут на "Северен поток 2"

Разработен е заобикалящ Дания маршрут на "Северен поток 2"

Компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG), която ще е оператор на бъдещия газопровод "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, е разработила алтернативен маршрут, заобикалящ Дания, без оскъпяване на проекта. Това заяви пред журналисти членът на съвета на директорите на австрийската петролна компания "О Ем Ви" (OMV) Манфред Лайтнер, цитиран от руската агенция ТАСС.

По думите му това няма да оскъпи проекта, чиято обща стойност остава 9.5 млрд. евро. Алтернативният маршрут при това няма да има нужда от допълнителни разрешителни.

Разширението на сегашния газопровод "Северен поток", тръгващ от руския бряг на Балтийско море до германския град Лубмин, засяга икономическите води не само на Русия и Германия, но и на Финландия, Швеция и Дания. "Северен поток 2" вече получи разрешителни за строеж от страна на Германия, Финландия и Швеция и е в процес на съгласуване в Русия и Дания.

В Копенхаген обаче в края на 2017 г. бе приет закон, според който местния енергиен регулатор ще може да откаже разрешение за прокарване на газопровода "Северен поток 2" през териториалните води на страната поради съображения, свързани с националната сигурност и външната политика.

Още тогава се заговори за промяна на трасето, което по план трябваше да мине покрай остров Борнхолм, разположен в западната част на Балтийско море, принадлежи на Дания. Руското издание "Комерсант" писа, че "Северен поток 2" разглежда варианти за алтернативен маршрут, който не минава през 12-милната зона на териториалните води, а през изключителната икономическа зона на Дания, където, съгласно конвенцията на ООН по морско право, всички страни се ползват със свобода за прокарване на тръбопроводи.

И ако Дания може да бъде финтирана с алтернативно трасе, "Северен поток 2" среща предизвикателства по съгласуването на оценката за въздействието върху околната среда на газопровода с Литва, Латвия, Естония и Полша, където настроенията срещу руския проект са негативни.

Макар засега основен акционер в "Норд Стрийм 2" да е само руската "Газпром", плановете са след получаване на всички разрешителни на проекта в компанията да се включат и  европейски компании. Първоначално се планираше дялове в оператора на газопровода да имат и германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел". През есента на 2017 г. обаче с тях бе подсипан нов модел на финансиране на проекта, според което европейските компании трябва за осигурят дългосрочно финансиране в обем 50 процента от общата стойност на газопровода или по 950 млн. евро за всяка от компаниите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес