След като главсекът на МВР направи внушение за такава връзка, Йовчев обяви:

Разработката за Орлин Алексиев "няма касателство" със заловения във Франция кокаин

Министър Цветлин Йовчев на заседанието на вътрешната комисия. Сн. БГНЕС

Разработката срещу столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, документи от която изтекоха наскоро в медиите, няма връзка с международната операция във Франция, при която бяха задържани 1400 кг кокаин. Това обяви пред журналисти МВР-шефът Цветлин Йовчев в сряда, след като бе изслушан по темата от парламентарната вътрешна комисия.

 

"Разработката, която е водена срещу Орлин Алексиев, по никакъв начин няма касателство към този случай с кокаина. СРС-та не са прилагани спрямо лицата, които са посочени в справката. В какво качество са определени като оперативно интересни, трябва да зададете въпрос към ДАНС. Тези лица не са свързани с разследването по кокаина", обясни вътрешният министър.

 

В края на миналата седмица председателят на ДАНС Владимир Писанчев заяви в парламента, че справката на агенцията, удостоверяваща, че Алексиев е бил проследяван и телефонните му разговори са били подслушвани, е автентична. Факсимиле от въпросния документ бе публикуван в сайта faktor.bg на 19 март и стана повод от опозицията да обвинят управляващите, че безконтролно са подслушвали политическите си опоненти, бизнесмени, банкери и дори съдии.

 

"В Столичната община беше проведена операция, която беше свързана с постановление на прокуратурата по досъдебно производство. Това, което сме направили, е било на основание на информацията, с която сме разполагали. Действията ни са много силно и добре мотивирани. Ако не бяхме предприели тези действия, щяхме да дадем основание да бъдем обвинени в престъпно бездействие", добави Йовчев в сряда по повод факта, че успоредно с операцията по залавянето на кокаина във Франция, полиция обискира Столичната община.

 

Скандалът около подслушването на Орлин Алексиев последва новината от края на февруари, че негови имоти са обискирани в рамките на международна операция срещу канал за трафик на кокаин от Боливия към Западна Европа. От МВР така и не обявиха директно, че имат подозрения за съпричастност на Алексиев към трафика, но на няколко пъти го загатнаха.

Всичко започна с изявление от главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров, че родните разследващи са участвали в успешна международна акция, при която на кораб, плаващ за Франция, са открити 1400 кг кокаин, укрит в автомобилни гуми, превозвани за рали "Дакар".

Същият ден от МВР контролирано пуснаха неофициална информация, че се обискират домът, автокъщата и офисите на столичния общински съветник Орлин Алексиев, който от години участва във въпросното рали. Това породи множество коментари, включително на лидера на БСП Сергей Станишев и на депутата от левицата Атанас Мерджанов, които свързаха името на общинаря с акцията срещу наркоканала. Светлозар Лазаров пък подхрани съмненията им, заявявайки впоследствие, че изгорени документи, свързани с рали "Дакар", са били открити в ресторант, имащ общо с Алексиев.

 

Въпреки това вътрешният министър продължава да отрича, че МВР подозира общинския съветник от ГЕРБ във връзки с въпросния наркоканал.

 

Попитан в в сряда дали членове на българския отбор, участващ в рали "Дакар", имат общо със случая, Йовчев бе доста лаконичен: "Водят се досъдебни производства. Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, не само че е класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било".

 

МВР-шефът предпочете да говори повече за евентуалната съпричастност към канала на Евелин Банев - Брендо, заявявайки, че "има основателни подозрения, че лицата, които са замесени в "Кокаинови крале", са свързани с този кокаин, който беше задържан във Франция".

"Работи се, разследващите органи ще преценят дали е необходимо задържането под стража на Брендо, който от близо две седмици е под домашен арест. Промяна на мярката се води и от други неща, не само с информацията, с която разполагаме за лицето", добави Йовчев след изслушването си пред вътрешната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България