Разработва се бизнес модел за VІІ блок с китайски пари

До 3-4 месеца ще се обсъди и мажоритарен, и миноритарен дял на дълбоко пазения в тайна инвеститор

Разработва се бизнес модел за VІІ блок с китайски пари

Правителството създава работна група, която до три-четири месеца трябва да разработи бизнес модел за построяването на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с китайски пари. Ще се разглеждат вариантите и за мажоритарно, и за миноритарно участие на потенциалния инвеститор, с когото първи разговори за финансирането на ядрения проект бяха проведени в края на ноември при посещения на премиера Бойко Борисов в Китай, а сама три седмици по-късно негови представители посетиха на място атомната ни централа.

Идеята на кабинета е китайският инвеститор, чието име продължава да се пази в дълбока тайна, да поеме част от инвестицията в бъдещия блок, който ще се строи по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус", която през март отказа да стане акционер с 49 на сто в новия реактор с мотива, че изгражда, но не оперира ядрени мощности.

По препоръка на "Уестингхаус" са започнали и разговорите с китайския инвеститор, с когото американците работят съвместно в Китай. Сега предстои до март-април да стане ясно дали и в какъв размер са готови да финансират VІІ блок, чиято базова цена се очаква да е над 7.7 млрд. долара, стана ясно в сряда от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев, който предишния ден придружи китайците при визитата им в АЕЦ "Козлодуй".

Вицепремиерът посочи, че става въпрос за голяма китайска компания с огромен опит в ядрената енергетика, с няколко десетки милиарда годишен оборот и сериозен интерес към VІІ блок. Дончев не пожела да разкрие името ѝ без нейно съгласие.

От думите му стана ясно, че държавата смята да предложи на китайците създаване на проектна компания, в която българският дял да е площадката на територията на АЕЦ "Козлодуй", върху която се планира да се строи новата ядрена мощност. На базата на този апорт явно идеите са българският ядрен оператор да осигури своя минимален капитал, а китайците да дадат свежите пари.

Дончев каза, че поставил срок след 3-4 месеца да има ясен сценарий, а може и два, за реализацията на проекта, между които страната ни да избира.

"Обсъждат се всякакви варианти - и мажоритарно, и миноритарно участие. Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас, разбира се, и за инвеститора“, допълни той след заседанието на Министерския съвет пред журналисти.

Дончев каза още, че всички предишни проекти са били базирани малко или много на държавно финансиране – дали директно от държавата или от държавна компания. Тук моделът е по-различен, защото говорим за стратегическо участие на инвеститор, който да финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция, уточни той.

Липсата на държавна гаранция ще е изрично условие, което бе поставено и пред американците при преговорите за реализацията на новия реактор.  "Уестингхаус" бе готова да вземе 30-процентов дял и да го финансира, но след пускането в експлоатация на блока да го продаде на държавата. Кабинетът на Борисов обаче поиска строителят да се ангажира с по-голямо и постоянно участие в проекта, което доведе до сегашното положение.

"Дялово участие в инвестицията е още много рано да се коментира. Това е резултатът, който трябва да получим от работата на работната група само след няколко месеца – да знаем има ли реалистичен сценарий да продължим или търсим друг“, заяви вицепремиерът.

Споделяне

Още от Бизнес