Разработва се нова държавна помощ за загинали при бедствия животни

Министерство на земеделието и храните разработва нова държавна помощ, която ще компенсира загубите на животни, причинени от природни бедствия, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство във вторник.

"В момента има действаща помощ за земеделски земи, но целта ни е да помогнем на фермерите със загинали животни“, заяви агроминистърът Десислава Танева, която се срещна със земеделци от сливенското село Крушаре.

Новата държавна помощ ще бъде изпратена до няколко месеца за одобрение от Европейската комисия. "Трябва да си вземем поука, както от наводнението в село Бисер, така и от бедствията след него, и подготвяната схема е стъпка в тази посока“, каза Танева, цитирана от пресцентъра си.

Предвижда се от 2015 до 2020 г. през новия програмен период да се прилагат две държавни помощи, свързани с компенсиране на загуби в резултат на неблагоприятни климатични условия. Едната е за компенсиране на загубите по унищожени култури, като при нея се запазва обхватът и условията на досегашната помощ. Втората е за компенсиране на щети по унищожени животни и пчелини от природни бедствия, като компенсациите се предвижда да са 100% от средните пазарни цени за живи селскостопански животни по видове, категории и кошери.

По отношение на залетите площи, министър Танева каза, че областните дирекции по земеделие са в готовност при първа възможност, когато времето позволява, да констатират загубите и впоследствие фермерите да кандидатстват по съществуващата помощ за напълно пропаднали площи.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?