Разраства се огнището на коронавирус в село Осина

Още една жертва на болестта, общо случаите на заразените станаха 1965

Разраства се огнището на коронавирус в село Осина

Увеличава се броят на хората от община Сатовча, заразени с новия коронавирус. Огнището в село Осина се разраства, а заради  облекчаване на  забранителните мерки  вече има износ на заразата и в други населени места, алармират лекари от района.

В страната вече установените случаи на Covid-19 са 1965, по данните към 17 часа в неделя. Това е с десет повече спрямо сутрешната статистика. Един човек е починал през деня и жертвите вече са 91 души.

Първите десет случая на хора, дали позитивни проби с PCR тестове в село Осина,  бяха  регистрирани преди три дни. От изследваните контактни лица има нови заразени.

Става дума за 13 нови положителни проби в Осина, сред тях има пет деца, става дума за две семейни огнища, каза на брифинг в неделя директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. От първоначално установените случаи четирима са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев. Новите заразени са в добро здравословно състояние и са поставени под карантина в домашни условия. В изолация са над 30 жители на селото, които са били в контакт с носителите на вируса.

На този етап не се предвижда изолиране на отделни махали или на цялото село, посочи директорът на РЗИ – Благоевград, каза д-р Калоянов. Контактните лица са изолирани, а спазването на карантината се контролира от органите на МВР.  При увеличаване на случаите може да се стигне до поставяне на селото под карантина, уточни д-р Калоянов. На този етап са връчени предписания за пълна дезинфекция на селото и строго спазване на противоепидемичните мерки.

Масовото изследване на екипи от РЗИ-Благоевград в  района продължава. Лекари алармираха, че има опасност от  пренос на коронавируса, тъй като част от хората са се преместили в жилищата си в Гоце Делчев от страх да не се заразят.

Положителни  Covid-тестове са регистрирани и в съседни населени места.

Потвърдените случаи на коронавирус в страната вече са 1965 като към обявените сутринта 34 нови спрямо предишния следобед заразени се прибавят още 10 души, открити в неделния ден.

Докато в началото мъжете с коронавирус бяха повече от жените, а след това почти изравнени, вече заболелите представителки на нежния пол надвишават тези на силния. За момента 1008 са жените носителки на Covid-19, мъжете са 957.

Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48.6 години.

Починал обаче е още един човек – в болницата в Силистра си е отишъл 72-годишен мъж със злокачествено заболяване и сърдечна и белодробна недостатъчност.

На сутрешния брифинг главният секретар на Националия оперативен щаб доц. Димо Димом обясни, че един от починалите предишния ден в "Пирогов" – 60-годишен мъж, е дал два отрицателни PCR теста, но на 4 май вече е излязъл положителен резултат. Вследствие на развита остра дихателна недостатъчност се е стигнало до смъртта му.

От новите регистрирани случаи 3 са на медицински служители, като 2 от тях са установени в София, а 1 в Пазарджик. С тях общият брой на доказаните у нас случаи на Covid-19 при медицински персонал става 209.

Под лекарско наблюдение в болнични условия се намират 389 от пациентите, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. 56 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.

В международен план за последното денонощие установените нови случаи на коронавирус са с 88 997. Починалите в световен мащаб за последното денонощие са 4248. САЩ, Бразилия и Русия са водещите държави с новорегистрирани случаи. За последните 24 часа в Швеция са регистрирани 656 случая, Нидерландия - 289 и в Дания - 101. На Балканския полуостров Турция е с 1546 нови случая, Румъния - 320, Сърбия - 89.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?