Разраства се скандалът в СДС заради несигурното членство в ЕНП

Разраства се скандалът в СДС заради несигурното членство в ЕНП

Бившият и сегашният лидер на СДС Надежда Михайлова и Петър Стоянов си размениха за пореден път остри реплики по БНР в неделя и останаха на непримирими позиции заради изразеното желание на Стоянов СДС да се присъедини към консервативна фракция в Европейския парламент – Движение за европейски реформи (ДЕР) - доминирана от британски и чешки консерватори. Заради желанието на Стоянов, изразено неотдавна шумно и демонстративно в Брюксел, от Европейската народна партия (ЕНП), на която СДС е член, заявиха остро, че това членство може да бъде преразгледано в най близко време.

Постъпката на Стоянов вся смут в редиците на СДС и надигна отново вълната на недоумение и недоволство от политиката, провеждана от синия лидер както в структурите на ЕС, така и във вътрешен план. Изявите на Стоянов в Брюксел станаха на фона на оспорваната кандидатура на Георги Константинов за член на комисията по досиетата, която бе издигната еднолично от лидера на синята партия и на която той продължава да държи.  

Пред БНР в неделя Надежда Михайлова заяви, че Петър Стоянов напълно умишлено е подкрепил зараждащата се консервативна фракция, като така е обрекъл СДС на изхвърляне от ЕНП. Това е в разрез с устава на СДС, където е записано, че партията членува в ЕНП, посочи Михайлова. За юрист и опитен политик като Стоянов е невъзможно неговото поведение да е грешка, по-скоро то е диктувано от желание за лична политическа кариера. Тя призова Петър Стоянов да оттегли подписа си под документа на двете консервативни партии в Европарламента. 

От своя страна Петър Стоянов отговори на Михайлова, че няма да оттегли подписа си под съвместната декларация с британските и чешките консерватори. Пред БНР Стоянов каза още, че е подписал документ за начало на дискусия за бъдещето на ЕС, а не за създаването на нов клуб или фракция. Той обясни, че подписът му под декларацията не е безусловен.

Напрежението в СДС се засилва и от подбора на членовете на листата за евродепутати на партията. Така на второ място в листата след водача Петър Стоянов бе сложен бившият депутат от ОДС Лъчезар Тошев, който измести Мартин Димитров. Тошев е сочен за човек на Стоянов, докато младият Димитров се ползва с широки симпатии в дясното пространство поради политическия потенциал, наблюдаван в него.

Споделяне

Още от България