Разрастващата се чума по прасетата може да ликвидира целия бранш

Огнищата вече са 21, агроминистърът призна за проформа превенция, ловци почват да претърсват горите за трупове на прасета

Разрастващата се чума по прасетата може да ликвидира целия бранш

Още две огнища на африканска чума при свинете в лични стопанства в областите Плевен и Велико Търново, откри Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в четвъртък, с което заразените райони стават 21. Еврокомисарят по храните Витянис Андрюкайтис предупреди, че има риск страната ни да загуби цялото си свиневъдство, заради закъснели мерки за борба с болестта. Земеделският министър Десислава Танева призна пред журналисти, че има пропуски в превенцията, проформа проверки и дори укриване на животни от страна на кметовете заради предстоящите избори. Тя допълни, че ловците ще започнат да претърсват горите за трупове на диви прасета, работи се заедно с експерти от Европейската комисия.

Новите огнища са в лични стопанства в град Искър, област Плевен и в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново, където са отглеждани по близо 30 прасета, заявиха от агенцията по храните.

"Очевидно и безспорно е, че забележките на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис имат основание. Но не мога да ги коментирам, освен в настоящата ситуация да направим максимално възможното, за да се овладее кризата със заболяването", каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Някой е бил небрежен

Преди това пред БНР Андрюкайтес заяви, че пикът на заразата е "брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация" ."Това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", каза още той.

Танева допусна, че небрежност вероятно е проявена по време на превенцията на заболяването. "Нека не забравяме, че граничим с Румъния, страната с близо 1600 огнища на чума, с много евтаназирани свине", каза агроминистърът. По думите ѝ и в момента болни животни свободно се разхождат в северната ни съседка.

Еврокомисарят заяви, че българските власти трябва да влязат във всяка къща и да разяснят на стопаните какво трябва да предприемат във връзка с болестта, която е опасна за животните, но не и за хората.

"Тези три думи - "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", предупреди Андрюкайтес.

Министърът на земеделието Десислава Танева призна, че секторът е под огромна заплаха и властта се е забавила с мерките срещу разпространението на заразата.

"Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор", заяви тя и обяви, че българските експерти се съобразяват с препоръките на двамата европейски специалисти, които са у нас в помощ на правителството.

Претърсване на горите за умрели диви прасета

 

Част от препоръките са да бъдат изчистени всички трупове на диви прасета, заразени с африканската чума. За целта в петък в земеделското министерство ще има среща с всички председатели на ловните и горските сдружения, които да съдействат за организиране на претърсване на горите за трупове на заразени прасета.  Друг установен от експертите проблем е, "че има доза недоверие, че мерките се изпълняват с цел доказване изпълнението им, а не по същество и в този смисъл обучителният процес е много важен", посочи Танева.

Тя допълни, че ветеринарните служби се сблъскват с много трудности на терен, с неразбиране при обикновените стопани. "Кметовете на населени места са преди избори и на част от тях разбирането е, да укрият домашните свине от евтаназиране, отколкото да ни съдействат", коментира Танева."Превенцията е толкова по-ефективна, колкото по-рано се направи, а в момента ние я правим при открити огнища, става въпрос за 3-километровите зони, в които се евтаназират всички свине без биосигурност", посочи земеделският министър.

Тя призова проблемът да не се политизира, защото използването на ситуацията за политически цели е държавно безотговорно в най-голяма степен."Става въпрос за това, че един конкурентоспособен сектор като свиневъдството, който задоволява 50 на сто от местното потребление, е поставено на риск, за това че всеки по веригата казва - това не засяга мен, трябва да отчета изпълнението на мерките, но моята домашна свиня не може да е проблем", каза Танева.

600 хил. свине са под заплаха

 

По статистика у нас има 65 свинекомплекса, в които се отглеждат около 600 хил. животни. Надявам се да овладеем ситуацията на място около големите свинекомплекси и да спрем разпространението. В момента вирусът на африканската чума е разпространен в 23 държави, като в съседна Румъния заразата е с най-голям интензитет заради невземането на практика на мерки, посочи министърът.

Тя каза още, че унищожените свине, които не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани. Ние мислим как да подкрепим стопаните, но не като пряко обезщетение. След приключване на евтаназацията на животните в огнищата ще имаме диалог с ЕК за отпускане на помощ за обезщетение на сектора и се надявам това да стане бързо, каза още Танева.

Всяка партида свине, която влиза в кланица се проверява за наличие на вируса, така че месото да бъде сигурно в магазинната мрежа, посочи агроминистърът.

Досега болестта е открита в два големи свинекомплекса в Русенско – в селата Николово и Бръшлен, където се отглеждат 57 хил. животни общо и където започна евтаназацията им.

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в село Николово, чиято модернизация е финансирана с европейски средства.

Заради обхвата на болестта България търси финансова подкрепа от Европейската комисия за компенсиране на собствениците на избитите прасета. Екип от Брюксел в момента е в България, за да оцени щетите от болестта. Очаква се работата му да приключи днес.

Преди две седмици правителството отпусна 3.7 млн. лв. за борба с африканската чума по прасетата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?