Разразява се най-тежката хуманитарна криза, а Тръмп реже чуждестранната помощ

Разразява се най-тежката хуманитарна криза, а Тръмп реже чуждестранната помощ
В три африкански страни, които са на ръба на глада, е обявена най-голямата хуманитарна криза в света от 70 години - точно в момент, когато предлаганите от президента Доналд Тръмп съкращения на помощта за чужбина заплашват да отнемат от Съединените щати историческата им роля на главен световен дарител за спешни ситуации.
 
Експерти предупреждават, че ако значителните съкращения бъдат одобрени от Конгреса и САЩ не дадат принос за уреждане на сегашната криза в Африка, увеличаващата се суша и глад на континента може да доведат до сериозни последици, включително нова вълна от мигранти към Европа и евентуално нарастване на подкрепата за ислямски екстремистки групировки.
 
Подхранваните от конфликти гладни кризи в Нигерия, Сомалия и Южен Судан кулминират в три потенциални гладни бедствия, настъпващи почти едновременно. Почти 16 милиона души в трите страни са застрашени от смърт до месеци.
 
В два окръга на Южен Судан вече е обявен глад, а 1 милион души там са на прага да умрат поради липса на храна, казват служители на ООН. Сомалия обяви извънредно положение заради сушата, а 2,9 милиона души от нейното население преживяват хранителна криза, която може да прерасне в глад, според ООН. А в райони на Североизточна Нигерия, засегнати от насилието на екстремистите от "Боко харам", е широко разпространено тежкото недохранване.
 
"Изправени сме пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на ООН", каза пред Съвета за сигурност на ООН ръководителят на хуманитарните дейности на ООН Стивън О'Брайън след посещение този месец в Сомалия и Южен Судан.
Най-малко 4,4 милиарда долара са необходими до края на март, за да се избегне гладна "катастрофа" в Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен, каза в края на февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
 
Но по данни на ООН досега са получени само 10 процента от необходимите средства.
 
Предложеният от Тръмп бюджет напълно ще ореже програми, които помагат на едни от най-уязвимите хора на Земята, каза миналата седмица пред репортери определеният от президента директор на бюджетното управление. В бюджета ще бъдат "отделени по-малко пари за хората в чужбина и повече пари за хората у дома", каза той.
 
По традиция Съединените щати са най-големият дарител на ООН и предоставят на Африка повече чуждестранна помощ, отколкото на който и да е друг континент. През 2016 г. те дадоха над 2 милиарда долара - или почти една четвърт от целия си бюджет - на Световната програма на ООН по прехраната. Според бивши и настоящи американски правителствени служители се очаква тази сума да бъде намалена съгласно предложения от Тръмп бюджет.
 
"Никога не съм виждал подобна заплаха за иначе двупартийния консенсус, че програмите за хранителна помощ и хуманитарна подкрепа имат съществено морално значение и са изключително важни за нашата сигурност", каза за Асошиейтед прес бившият заместник-помощник държавен секретар в правителството на Обама Стивън Фелдстейн.
 
Всякакви съкращения в този момент ще имат много силно въздействие, каза пред репортери миналата седмица говорителят на Световната програма по прехраната за Африка Дейвид Ор. "Колкото по-сериозни съкращения има в каквито и да е хуманитарни бюджети . . . толкова по-голямо страдание ще има."
 
Гладните кризи в Нигерия, Сомалия и Южен Судан са още по-болезнени, защото са причинени от човешка дейност, казаха експерти, въпреки че промените в климата оказват известно въздействие върху положението в Сомалия и Нигерия, каза ръководителят на Центъра "Африка" към Атлантическия съвет Дж. Питър Фам.
 
От края на 2013 г. Южен Судан е обхванат от гражданска война, отнела живота на десетки хиляди хора и възпрепятстваща широкоразпространеното отглеждане на хранителни култури. В Нигерия и Сомалия екстремистките групировки "Боко харам" и "Аш Шабаб" се оказват трудни за побеждаване, а и двете ислямски организации все още контролират територия, което усложнява усилията за предоставяне на помощ. 
 
Ако предлаганите от Тръмп съкращения на помощта за чужбина бъдат одобрени, бремето на хуманитарното финансиране за кризите ще се измести към други големи дарители като Великобритания. Но влиятелната роля на САЩ в набирането на световна подкрепа ще отслабне.
 
"Без значителен принос от правителството на САЩ няма такава възможност за предизвикване на съдействие от други дарители и задоволяване дори на минимални животоспасяващи нужди", каза президентът на Института за мир на Съединените щати Нанси Линдборг в подготвено изявление пред комисията за външни отношения на Сената в сряда. 
 
Междувременно съседните африкански страни ще усетят непосредствените последици от глада, казаха експерти. В четвъртък ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците каза, че Уганда е на границата на възможностите си, след като само от юли са пристигнали над 570 000 южносудански бежанци.
 
Други хора, които бягат от глада, могат вместо това да се насочат към Европа.
 
"Ще има натиск върху съседните страни, в някои случаи хората следват традиционни миграционни маршрути от Сахел към Европа или на юг към различни места в Африка", каза за АП директорът на проучванията в Центъра "Африка" за стратегически изследвания Джоузеф Сийгъл.
 
"В Африка имаме 19 страни, които са подложени в определена степен на хранителен стрес, а в три от тях настъпва глад. И трите са обхванати от конфликт, а огромното мнозинство от страните, в които има по-тежки условия, са с недемократични управления", каза Сийгъл.
 
Той описа поредица от възможни последици. Най-вероятно ще се увеличат потоците от хора, мигриращи от Сомалия и обширния регион Сахел на север в Либия, където маршрутите за трафик са важен източник на финансиране за "Ислямска държава", каза той.
 
По-непосредствен ефект може да окажат търсещите храна хора от Южен Судан и Сомалия, които вероятно ще подложат на сериозно изпитание ресурсите на съседните страни, където политическата воля и благосклонността към бежанците може да бъде краткотрайна, каза директорът на операциите и действията при извънредни ситуации към Международната организация по миграция Мохамед Абдикер.
 
Последиците в региона ще зависят от това как ще отговори международната общност, каза Абдикер.
 
Изпълнителният директор на Фондацията за световен мир Алекс де Вал обобщи ситуацията: "Гладът може да бъде предотвратен, ако искаме."
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?