Разрешават митингите нощем и в близост до Народното събрание

Събрания, митинги и манифестации ще могат да се свикват по всяко време на денонощието. В момента те са забранени между 22.00 – 6.00 часа. Това решиха в сряда депутатите, след като приеха на първо четене промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Поправките са внесени от лидера на РЗС и вече независим народен представител Яне Янев, като в тях се предвижда още "да се премахне забраната“ митинги да се организират "само в обозначена зона около Народното събрание“.

Дебат по промените реално нямаше. Само бившият председател на НС и настоящ зам.-шеф от квотата на Коалиция за България Георги Пирински препоръча на мнозинството да се замисли преди да премахва досегашните ограничения за протести пред парламента, защото "през последните 20 години е имало посегателства срещу Народното събрание“.

Поправките на РЗС предвиждат забраната за протести в близост до военни обекти да се запази.

Приет бе и друг проект за промени в закона, внесен от депутати от ГЕРБ. Целта е да се осъвремени законът, защото е приет отдавна и повечето от органите, посочени в него, вече не съществуват.

Например органите, които могат да разрешават или забраняват митинги, са изпълнителните комитети на общинския народен съвет или на областния народен съвет.

Предлага се сега тези функции да поеме кметът на населеното място. Забраните за събрания също се обжалват пред несъществуващ вече орган и се предвижда обжалването да става пред съответния административен съд, който да се произнася в срок от 24 часа.

Предстои да се види дали между първо и второ четене поправките на РЗС няма да бъдат отхвърлени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?