Разрешена е сделката за "Каолин” с немската "Кварцверке”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила покупката на минералодобивното дружество "Каолин” от страна на немската "Кварцверке” (Quarzwerke). Сделката бе сключена в края на декември 2012 г. с "Алфа Финанс Холдинг" АД за контролния пакет от близо 67.32% от капитала на "Каолин". Така групата на Иво Прокопиев се раздели с перлата в короната си, но пък с парите от сделката успя да погаси дълг към "Алфа Банк” и да спаси медийната група, която включва вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли”.

Според решението на КЗК, което е било взето на 13 февруари, "сделката не се очаква да доведе до вертикални или конгломератни ефекти", тъй като "Кварцверке” досега не е работила на българския пазар.

"Сделката не поражда значителни ефекти на съответните пазари, нито има потенциала да измени конкурентната среда на тях”, мотовира решението си КЗК.

Одобрението на комисията е едно от условията за приключване на сделката. Очакванията на "Алфа Финанс Холдинг" са окончателната продажна цена за акция да бъде в диапазона между 3.50 и 4.30 лева, без за това да има твърда договореност.

"Кварцверке”  и дъщерните ѝ дружества осъществяват търсене, проучване, добив, първична преработка на различни производствени площадки във ФРГ, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Русия и Украйна, както и доставка на индустриални минерали (кварц, каолин, фелдшпат и др.) на клиенти от керамичната, стъкларската, хартиената, лаково-бояджийската, леярната, строителната индустрии.

"Каолин” е един от основните доставчици на варовик за сероочистващите инсталации на двете частни въглищни централи в комплекса "Марица Изток”. Дружеството бе подложено през миналата година на безпрецедентна медийна атака с обвинения, че заради варовика цените на токава са поскъпнали значително. Дружеството отрече  това с обяснения, че на варовика като суровина се падат около 3 на сто от себестойността на електроенергията в снабдяваните от него ТЕЦ-ове. 

Споделяне

Още от Бизнес