Разрешения за строежа на "Струма“ и ремонта на виадуктите най-после са подписани

След като строителният сезон беше блокиран заради разделянето на две на Министерството на регионалното развитие и благоустройството при новата тройна коалиция в понеделник най-после са били подписани разрешенията за строеж на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма“, както и за "спешния ремонт“ на трите виадукта по магистралите "Тракия“ и "Хемус“, които пострадаха след земетресението в Перник през май 2012 г.

 

Общо 14 разрешителни за строеж на различни инфраструктурни обекти е подписала в понеделник министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Това съобщи министър Терзиева в отговор на въпрос.

 

Въпреки сериозните резерви поразделянето на досегашното строително министерство на две – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране, президентът Росен Плевнелиев пусна Закона за управление на територията и той беше обнародван в Държавен вестник в петък. Това позволи подписването на разрешителните за строеж, каза Терзиева.

 

В средата на седмицата се очаква официално да започне строежът на участъка от м агистрала "Струма" до Благоевград, който се забави с два месеца заради неразбориите около разделянето на министерството. Изпълнител на обекта е българо-италианско обединение между "ГБС Инфраструктурно строителство“, "Пътстрой 92“ и "Импреза“.

 

Ремонтът на трите виадукта пък ще става без спиране на движението по магистралите "Тракия“ и "Хемус“. Ще се пренасочват единствено тежкотоварните камиони по обходни маршрути, каза Лазар Лазаров, председател на агенция "Пътна инфраструктура“. По думите му леките коли ще се движат двупосочно върху едното съоръжение на магистралата по време на ремонтните действия.

 

Обходният маршрут за 67-мия километър на магистрала "Тракия“ вече е готов. Този виадукт ще се ремонтира от австрийската "Порр“ срещу 7.2 млн. лв.

 

Другият виадукт на магистрала „Тракия“, който ще бъде ремонтиран, е на 61-ия километър. Той ще бъде направен от консорциум, в който влизат “Геострой”, “Мостремонт 97” и “Пътстрой 92” срещу 6 млн. лв.

 

Ремонтът на най-големия виадукт “Бербеш” на магистрала “Хемус” ще струва близо 13 млн. лв. и ще бъде извършен от “ГБС Инфраструктурно строителство”.

 

Тази година за ремонта на трите моста по магистралите ще отидат 10 млн. лв. от държавния бюджет. Останалите средства са предвидени в бюджета за 2014 г., когато се очаква да бъдат довършени "спешните“ ремонти на опасните виадукти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес