Разрешителното за строеж в София поскъпна 20 пъти

Разрешителното за строеж в София поскъпна 20 пъти

Таксата за издаване на разрешение за строеж в София поскъпна 20 пъти, след като на сесия на Столичния общински съвет в понеделник бе решено тарифата да стане 14 лв. за кв. м разгъната площ в центъра на града и за терени над 300 кв. м. В момента сумата, която плащат предприемачите за разрешително, е 0,70 лв. за кв. м, като няма диференциация за местоположението на строежа и за размерите му.

Вече се въвежда диференциация на таксите, като за най-крайните райони ще се плаща по 8 лева на квадратен метър, а за жилищно строителство до 300 кв. м разгъната застроена площ ще се плащат 7 лв./кв. м. Толкова ще дават и собственици на компенсаторни инструменти и на жилищни влогове, които искат да строят.

Предложението на Бойко Борисов бе вкарано след разменените остри реплики между кмета и градските съветници, при което кметът нарече общинарите “маскари” и после се извини. Искането на Борисов за такса от 14 лв. без диференциация бе отхвърлено и се прие различната тарифа.

В резултат на повишаването на таксата за строителни разрешителни в общинския бюджет ще влязат допълнително 25 млн. лв., каза главният архитект на София Петър Диков. Той обаче бе против диференцираните такси, защото “хората, които могат да си позволят индивидуални къщи, разполагат с достатъчен финансов ресурс”. Парите от строителни разрешения ще отидат за инфраструктура,допълни главният архитект. Всяка стотинка ще отиде за асфалт и ремонт на тротоари, обяви и Борисов.

Арх. Стефан Беязов от ДСБ обаче изрази съмнения, че това ще е точно така. Според неговата политическа сила парите от строителни разрешения ще отидат в общия кюп. От ДСБ посочиха още, че с това повишаване на услугата се нарушава Законът за местните данъци и такси, според който цената на една такса не трябва да надвишава разходите за нейното извършване, както се получава в случая. Това е насилствено вдигане на таксите, а в същото време кметството нищо не прави, за да оптимизира приходите си от дейността на общинските дружества, заяви Вили Лилков от ДСБ.

Споделяне

Още от Имоти