Разреждат наполовина клиентите на барове и дискотеки

Болниците ще бъдат подсилени с лекари от поликлиниките и студенти

Разреждат наполовина клиентите на барове и дискотеки

Допустимият брой посетители на нощните заведения ще бъде намален наполовина. Целта е да се намалят хората, които ги посещават, както и отстоянието им в тях. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в четвъртък след среща със сдружения и асоциации на собствениците на заведения. Новината идва на фона на пореден ръст в броя на заразените и починалите от коронавирус и признанието на здравния министър, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията, в която се изпитва недостиг на медицински персонал. Новата мярка влиза в сила от нощта срещу петък - 23 октомври.

Представителите на бранша са склонили на тази мярка и обещаха да съдействат за спазването ѝ, тъй като по думите им не биха издържали на ново затваряне като през пролетта. Освен това според тях данните от други европейски държави, които затвориха заведенията, не показват спад на заболелите, което показвало, че не баровете са основният отговорник за разпространението на коронавируса.

Един човек на 2 кв. метра

От полунощ посещенията в нощни барове, дискотеки, пиано барове и други нощни заведения на закрито и открито ще се допускат при заетост на не повече от 1 човек на 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. "По този начин намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта от хора наполовина. В момента изискването е за 1 човек на 1 кв. м., а сега става 1 човек на 2 кв. м. По този начин ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемичната верига и пътя на предаване на заболяването", коментира здравният министър.

Той обясни, че тази мярка не цели да да ограничи хората от една компания, които така или иначе ще седнат на една маса. Но целта е да се намали броят на хората в заведението, както и да се осигури достатъчно остояние между отделните маси. За общите площи като дансинг и др. все още няма измислено работещо решение. Другата седмица обаче ще има нова среща със собственици на всякакви заведения, включително ресторанти, и ще се обсъждат нови мерки. Заведенията ще трябва да съдействат за спазването на противоепидемичните мерки, включително да се носят маски на опашките от чакащи отпред. Ангелов каза, че проверяващите ще следят за спазването на мерките и е наясно, че винаги ще има нарушители, но целта е максимално висок процент от хората и заведенията да се съобразяват и това ще намали заболеваемостта. "Нямаме за цел да затваряме държавата, защото това няма да доведе до нищо хубаво нито в социален, нито в икономически, нито в психологически аспект. Всеки с главата си и разума си трябва да осъзнае необходимостта от тези мерки. Целта е те да намалят заболеваемостта и да помогнат на медиците", посочи той.

Студенти и специалисти от поликлиниките в помощ на болниците

Заради натиска на който е подложена здравната система и умората на медиците по-рано Ангелов обяви, че здравните власти ще се опитат да подсилият болниците с лекари-специалисти от извънболничната помощ и студенти по медицина от VI курс.  

"Навлизаме в сериозна фаза на епидемията. Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички за изморени, голяма част от тях са заразени, болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ", обяви Ангелов на редовния брифинг на оперативния щаб.Той обяви, че здравните власти виждат решението в активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина.

Ангелов ще настоява в областите, където има недостиг на медици, местните власти и директори на болници да намерят решение като назначат лекари от извънболничната помощ в болниците и за това да получават "достойно възнаграждение". "Ще проведем видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са VI курс "Медицина" и карат държавните си стажове да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава", допълни Ангелов. По същия начин ще се водят разговорите и с колежите, подготвящи медицински сестри.

И пътеката за лечение на пневмонии става 1200 лв.

Ангелов съобщи, че се подготвя увеличение на още една клинична пътека, по която се лекуват пациенти с коронавирус. Става въпрос за пътеката за пациенти с пневмонии, като само за пациентите с Covid-19 тя ще е 1200 лева заради усложненията и по-продължителното лечение.

През лятото двойно увеличение получи и пътеката за лечение на инфекциозни заболявания – от 618 на 1200 лева.

Генерали на линия

Заради утежнената обстановка Ангелов е забранил отпуските на директори на болници и здравни инспекции. "Генералите и пълководците трябва да са линия", заяви той. Министърът обаче уточни, че това не важи за редовите лекари, които по думите му могат да излязат в почивка, ако се почувстват на предела на силите си.

Вече 6 области са в червената зона

В четвъртък беше отчетен пореден рекорд с 1472 новозаразени и 29 починали за денонощие. В болници се лекуват 1732 пациенти, като 107 от тях са в интензивни отделения.

Активните случаи на заразени медици са 590, като от тях 513 са на домашно лечение, 74 са в болница, а 3 в интензивни отделения. Вече 6 области на страната попадат в червената зона с висока заболеваемост от над 120 на 100 0000 души. Това са Благоевград, Габрово, Сливен, София, Търговище и Шумен. "Най-вероятно този процес ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона, които в момента са 14, ще попаднат следващата седмица в червената", заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Запазваме 22-ро място по заболеваемост и падаме на 9-то по смъртност

Той обяви, че въпреки значителният ръст в новите случаи на седмична база запазваме 22-то място по заболеваемост в Европа със 136 на 100 000 души.

По смъртност минаваме едно място надолу от 8-мо на 9 – то.

"Продължава да е много остра кривата на нарастване на заболеваемостта за последните 14 дни. Това, което целим е леко да намалим темпа и върхът да премине в задържане поне 1-2 седмици и да не растат показателите. Но както ние, така и Европа все още сме далеч от тази цел. 14-дневната смъртност също се увеличава, но със сравнително по-ниски темпове отколкото заболеваемостта, което разбира се, е чудесно. Продължава тенденцията за постепенно намаляване на възрастта на засегнатите, без това да води до по-висока смъртност. Седмичният брой тестове е над 500 на 100 000 души, далеч от минималната граница от 300 теста в Европа", информира Кунчев.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус