Разрив между "Атака" и ГЕРБ в Бургас

Председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов от "Атака" подава оставка заради решението на местния парламент да бъде даден терен за изграждане на джамия в квартал "Меден рудник". Това съобщи в понеделник самият Симеонов, който е и собственик на телевизия "Скат".

От партията припомниха, че незаконен мюсюлмански храм в Бургас е разрушен след решение на Общинския съвет, след което всички останали общинари, включително и ГЕРБ, са одобрили строежа на друг.

"У жителите на Бургас битува мнение, че управляват "Атака" и ГЕРБ, което не е така. Може би ще спрем да поемаме негативите от управлението на ГЕРБ. Досега "Атака" играеше ролята на лошото ченге в Бургас, доброто беше ГЕРБ", каза Валери Симеонов, според който има сближаване между ГЕРБ и ДПС.

Издигнатият от ГЕРБ кмет на Бургас Димитър Николов заяви, че е вредно и опасно да се прави политика с религиозни теми и че решението за мюсюлманския храм е взето от съветниците.

Той поясни, че е дадено разрешение за молитвен дом, "който ще бъде едноетажна постройка без никакви минарета, без никакви говорители и тонколони, без нищо, което да дразни спокойствието или да нарушава обществения и религиозен мир в този регион."

Кметът каза още, че няма да допусне насаждане на етническа омраза в Бургас.

Разрушаването на незаконния храм, който е бил приспособена за джамия баничарница в "Меден Рудник", предизвика остра политическа декларация на ДПС. Преди това ДПС и партньорите им тройната коалиция се възмутиха и пред ЕС, за изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, оправдаващо целите на т.нар. Възродителен процес.

Решението за построяването на мюсюлманския храм в морския град е прието с 30 гласа от Общинския съвет в събота. От 43-ма съветници само 13 -те на "Атака" гласуваха "против", останалите бяха "за", без дори един "въздържал се", каза Симеонов. Той подчерта, че ГЕРБ, БСП, ДПС, "Гергьовден" и съветниците от бизнес партиите, са подкрепили отдаването на общински терен за строежа в Бургас.

На 22 януари, когото ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет, ще декларирам оставка и на мое място трябва да бъде избран нов председател, който обаче няма да е от "Атака", заяви Симеонов, който ще остане съветник.

"Затова са ни избрали, да не позволим ислямизация", добави той и предрече, че постът му ще бъде зает от представител на ГЕРБ или на ДПС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова ГЕРБ да каже ясно "какъв тип управление иска - ориенталско - с джамия във всеки град или европейско - каквато е тяхната абревиатура за европейско развитие на България."

Той не изключи възможността и в други градове, където управлява партията на Борисов, да изникнат джамии. Сидеров припомни, че в кв. "Малинова долина" в София ще се изгради ислямски център, в който ще има и джамия.

Съвместното управление с "Атака" в Бургас е пореден коалиционен провал на ГЕРБ на общинско ниво. По-рано тази година бяха развалени коалициите с ВМРО в Пловдив и Русе.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?