Разрив в защитата на българските медици в Либия

Разрив в защитата на българските медици в Либия

Взаимни обвинение си размениха двама от адвокатите на защитата на българските медици в Либия, по повод действията след решението на либийския съд от 25 декември 2005 г. То отмени смъртните присъди на сестрите и върна делото за преразглеждане.

“Защитата на медицинските сестри се бави с подаването на молба до наказателния съд в Либия за насрочване на ново дело”, заяви пред БНР в неделя египетският адвокат Емин ад Диб. Той бе конституиран в защитата преди около година. Ад Диб обвини колегата си Осман Бизанти, че не подава такава молба, заради което не може да се разпредели случаят на съдебен състав, който да го преразгледа. “Губим време, в застой сме и нещата сега на практика са

като от времето преди решението на Върховния касационен съд”, каза египтянинът. Той обвини и защитата, че нищо не е предприето по освобождаването на българките от затвора “Джудейда”, където те продължават да стоят, въпреки че по думите на ад Диб това е неоснователно. Той допълни, че вече бил подал молба за освобождаването на българките сестри, с включване на имената им в списъка на хората, на които е забранено да напускат Либия.

Емин ад Диб допусна, че забавянето с молбата за разпределяне делото за преразглеждане може да е заради набирането на средства във фонда за лечение на заразените със СПИН деца, заради което и бяха обвинени българските сестри.

Колегата на ад Диб - Осман Бизанти, отрече да има нещо вярно в думите му. Пред БНР той заяви, че “този човек никога не говори истината. Освен това той не знае нищо за либийското законодателство”.

“Цялата процедура по стартиране на криминални дела няма нищо общо с попълване на никакви молби. Нещата се случват автоматично. Просто делата се изпращат по административен път от една инстанция на друга и това не предполага каквато и да е намеса на адвокатите”, обясни Бизанти. Той допълни, че понякога се допуска адвокатът да обсъди с председателя на Апелативния съд движението на случая. “Но като се има предвид обстановката в Бенгази, това би било много трудно и надали би помогнало”, смята адвокатът.

Той заяви, че материалите по делото са били изпратени преди десетина дни от Върховния съд на Либия на отделението му в Бенгази. Следва делото да се изпрати на Апелативния съд в Бенгази и после към тамошния Наказателния съд там. Първите две стъпки вече са били предприети и може да си очаква до края на март Наказателният съд да определи дата за първо заседание по случая, допълни Бизанти.

Координаторът на защитата на медиците ни адвокат Траян Марковски също отрече да има забавяне в придвижването на делото заради защитата. По думите му началото на новия процес е изцяло в компетентността на държавната Власт, заяви Марковски.

Категорично не може да става дума за бавене, заяви и бившият правосъден министър Антон Станков. По думите му разривът между двамата адвокати от защитата на българките е на личностна основа. “Когато има успех, обикновено се желае той да бъде разделен. Безспорно отмяната на смъртните присъди беше един сериозен юридически успех, може би там трябва да търсим в чисто човешки план причините”, каза Станков. Той допълни, че Бизанти има “стопроцентово доверие”. “Той доказа своите качества. Така че неговата водеща роля в защитата е ясно очертана”, заяви експравосъдния министър.

Според Саад Джебар от Центъра за северноафрикански изследвания в Кемридж, неофициален посредник в преговорите между България и Либия под егидата на Великобритания, за следващата съдебна инстанция ще е много трудно да издаде смъртни присъди. “Вероятно ще се пледира за непредумишлено убийство, за проявена небрежност. Тогава присъдата ще е много по-малка. Те вече са изкарали 7 години в затвора и може да се очаква да бъдат освободени веднага след процеса”, каза Джебар. Той допусна, че при по-дълга присъда е възможно медиците ни я излежат в България. Експертът обаче бе категоричен, че всичко зависи от фонда за лечение на заразените със СПИН деца. “Колкото повече неща се решат за него и в него, толкова по-добре ще е за крайния изход, заяви Джебар.

Споделяне

Още от България