Разривът между Тръмп и Европа е открит и бурен

На конференцията в Мюнхен американците и европейците почти не си правели труда да прикрият взаимното си презрение

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на конференцията в Мюнхен, сн. БГНЕС/ЕПА

Големият разрив между европейците и САЩ, очертал се на редовната годишна конференция по сигурността в Мюнхен, е централна тема за най-авторитетните американски издания в понеделник. Коментарът на в. "Ню Йорк таймс", например, е озаглавен "Разривът между Тръмп и Европа е открит и бурен".

Изданието посочва, че европейските лидери отдавна са разтревожени, че думите на президента Тръмп и съобщенията му в Туитър могат да унищожат трансатлантическия съюз, който за 7 десетилетия стана по-силен. Те се уповаваха на надеждата, че тези връзки ще издържат на напрежението. Но през последните няколко дни на важната Мюнхенска конференция разривът между Европа и администрацията на Тръмп стана открит, бурен и конкретен, смятат дипломати и анализатори, цитирани от вестника.

Германски представител казал, че вече никой не вярва, че Тръмп го е грижа за възгледите и интересите на съюзниците.

Дипломати и служители по сигурността предупреждавали, че най-непосредствената заплаха е тази, че сега от трансатлантическите пукнатини могат да се възползват Русия и Китай.

"Ню Йорк таймс" пише, че дори обикновено навъсеният руски външен министър Сергей Лавров, с радост е отбелязал напрежението, посочвайки, че евроатлантическите връзки са станали все "по-напрегнати".

Европейците вече не вярват, че Вашингтон ще се промени, още повече, когато Тръмп вижда в традиционните си съюзници икономически съперници, а лидерството като диктат. Неговото отвращение от мултилатерализма и международното сътрудничество е предизвикателство за самата същност на Европа, а сътрудничеството трябва да е наред, за да оказва влияние в света, коментира американското издание.

Но извън администрацията на Тръмп все повече европейци казват, че не смятат, че отношенията със САЩ някога ще бъдат същите. Дългогодишният анализатор на германско-американските отношения Карл Кайзер каза, че след две години управление на Тръмп мнозинството французи и германци имат по-голямо доверие на Русия и Китай, отколкото на САЩ.

Най-видимото отдръпване от Вашингтон дойде от канцлера Ангела Меркел, която изнесе необичайно пламенна реч, и от нейната министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. А вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който говори след Меркел в Мюнхен, се натъкна на гробовно мълчание, когато се опита да притисне съюзниците да се оттеглят от ядрената сделка за Иран.

В изказването си Пенс похвали Тръмп и това, което нарече "възстановяване" на американското лидерство на Запада. Но европейците не бяха убедени, подчертава "Ню Йорк таймс".

"Много е странно да говориш за американско лидерство в алианса, когато точно Тръмп е този, който предизвика кризата", каза холандската евродепутатка Мариете Шааке.

"Европейците са затаили дъх и мислят, че може би остават още две години", каза Виктория Нюланд - бивш висш американски правителствен служител. "Същевременно, те не желаят да правят нищо, което допълнително да развали нещата, или да обиждат лично Тръмп и да рискуват да получат гневен отговор".

Все повече европейски гласове предупреждават, че настоящият трансатлантически раздор има по-дълбоки корени и връщане към миналото няма да има.

Тръмп не е причината, той е симптом, каза Норберт Рьотген, председател на комисията по външна политика в германския парламент. Става дума за тектонични размествания в геополитиката, които доведоха до завръщането на съперничеството между великите сили, и до сили, центробежни от мултилатерализма.

"Взаимно презрение"

В. "Вашингтон пост" посочва, че демократите от САЩ предлагат на европейските съюзници обещание за бъдеще в епохата след Тръмп, но не е ясно дали могат да го реализират. Джо Байдън, вероятен кандидат за президентския пост през 2020 г., беше аплодиран на форума, когато каза, че "и това ще мине" и "ние ще се върнем".

Но дори демократите да победят Тръмп догодина, американските съюзници казват, че ще е трудно щетите да бъдат поправени. Те посочват дългосрочни тенденции в САЩ, особено растящия скептицизъм към ангажименти в глобален мащаб, които подсказват, че ключови елементи на тръмпизма ще продължат да живеят, независимо колко дълго Тръмп ще е начело или кой ще го наследи.

"Залъгваме се, ако мислим, че Тръмп е просто временно отклонение", каза висш германски представител. "Тръмп е по-скоро симптом, отколкото причина", добави той.

Това гледище помага да се обясни дълбокото безпокойство на конференцията в Мюнхен, коментира "Вашингтон пост". За мнозина присъстващи рухването на либералния световен ред, така както беше изграден и поддържан от САЩ през последните 7 десетилетия, беше прието като даденост. Единственият въпрос е "Кой ще събере парчетата?".

Миналата година лидерите от съюза сдържаха упреците си и като цяло се въздържаха от пряка критика срещу САЩ, а американски представители ги призоваваха да пренебрегнат туитовете на Тръмп и да се съсредоточат върху действията на неговата администрация, които описваха като съзвучни с тези на предшествениците му. Никой не направи подобно нещо тази година, обобщава "Вашингтон пост" и допълва, че американските представители и европейците почти не са си правели труда да прикрият взаимното си презрение.

В. "Уолстрийт джърнъл" извежда в заглавие "Мюнхенската конференция накара разделенията в САЩ да изпъкнат " и посочва, че разделена Америка е била изложена на показ в Мюнхен, където републиканци и демократи са предложили конкуриращи се гледища за трансатлантическото партньорство. Това ще намери отражение в цял свят, пише вестникът.

Ройтерс: Политиката на Тръмп обединява съюзниците срещу него

През 2009 г. тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън пристигна в Мюнхен, за да "натисне копчето за рестартиране" на отношенията с Русия. Десетилетие по-късно той дойде отново, за да предложи на света по-добри отношения, този път със собствената му страна, пише агенция Ройтерс.

На Мюнхенската конференция по сигурността Байдън обеща, че "Америка ще се върне", когато Доналд Тръмп напусне поста и бе възнаграден са тези си думи с аплодисменти и ставане на крака от страна на делегатите, които смятат безцеремонната външнополитическа позиция на президента за отблъскваща.

Но тяхното въодушевление разкри и отслабената позиция на западната дипломация, която се сблъсква със самоуверената настъпателност на Тръмп, казали пред Ройтерс присъствали на конференцията европейски дипломати и политици.

Приемникът на Байдън - Майк Пенс, беше посрещнат с мълчание на прием във величествения баварски парламент в петък вечерта, след като започна изказването си с думите: "Нося ви поздрави от 45-ия президент на Съединените щати - президента Доналд Тръмп", разказва агенцията.

Четиридневното му пътуване в Европа успя само да задълбочи разделенията с традиционните съюзници по въпроси като Иран и Венецуела и не предложи особена надежда за справяне със заплахи, вариращи от ядрените оръжия до климатичните промени, казаха дипломати и служители.

Опасенията за ролята на Вашингтон в света се усещат от обикновените хора, както и от специалистите по външна политика.

В Германия и Франция половината население смята американската сила за заплаха, което е значително увеличение в сравнение с 2013 г., а този възглед се споделя от 37 процента от британците, заяви в доклад изследователският център "Пю" във Вашингтон преди външнополитическия форум в Мюнхен.

Европейците може и да не харесаха посланието "Америка на първо място", но нямаше съгласуван отговор на него. Германската канцлерка Ангела Меркел беше сама, след като френският президент Еманюел Макрон отмени участието си в последния момент, отбелязва Ройтерс.

На Китай се падна да помага на Меркел в нейната защита на изградения след Втората световна война ред, след като високопоставеният китайски дипломат Ян Цзечъ говори на безупречен английски повече от 20 минути за достойнствата на отворената търговия и световното сътрудничество.

След като използва реч във Варшава в четвъртък, за да обвини Великобритания, Франция и Германия, че се опитват да подкопаят санкциите на САЩ срещу Иран, в Мюнхен Пенс призова Европейският съюз да признае председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за президент за сметка на Николас Мадуро, когото той нарече диктатор.

Това предизвика гневната реакция на испанския външен министър Жозеп Борел, който каза, че Европейският съюз може да признае Гуайдо за временен президент до нови избори в съответствие с венецуелската конституция.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан каза, че е озадачен от политиката на САЩ за Сирия след решението на Тръмп да изтегли войските, защото това само би облагодетелствало Иран, към който Вашингтон иска да действа твърдо.

Европейските дипломати и служители не се съгласиха и с настояването на Пенс правителствата от ЕС да стоят далеч от китайските телекомуникационни компании при изграждането на най-новото поколение мобилни мрежи, предпочитайки първо да проведат вътрешно обсъждане за възможните опасности и американските твърдения за китайски шпионаж.

"Натискът на САЩ е склонен да ни накара да направим обратното. Натискът на САЩ има обратен ефект. Най-добре е те да не се опитват и да ни оказват натиск", казал пред Ройтерс висш френски дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?