Разрушаващи се при отлепяне винетки пуска пътната агенция

Новите стикери са на старите цени в продажба от 20 декември

"Като момиче на късмета съм", възкликна министър Павлова помолена да покаже новите винетки БГНЕС

Винетки, които се разрушават при отлепянето им, пуска от Нова година агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Така трябва да се спре многократното използване на една винетка от няколко автомобила.

Ефектът е постигнат с нова 3D-холограмна защита. При отстраняване на вече залепена винетка на предното стъкло на автомобила холограмата се разрушава, а на стъклото на автомобила остават отпечатъци, обясни ефекта от новите защити Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на АПИ.

В момента има собствениците с няколко коли, които купуват една винетка, която ползват за всичките си автомобили. Има дори случаи, при които роднини си купуват един годишен стикер и си услужват с него, като по този начин той се ползва от няколко коли. На всичкото това се слага край с винетките за 2013 г.

Цени

За четвърта поредна година цените на стикерите остават непроменени, с изключение на дневната за тировете, която скача от 13 на 20 лв. заради европейско изискване, по думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Взехме това политическо решение, защото сме социално отговорни и искаме хората да пътуват, каза министър Павлова.

Така най-масовата годишна винетка за лек автомобил остава на цена от 67 лв., месечната – 25 лв. и седмичната 10 лв.

Единствена промяна има за стикерите на тировете. Годишната не се променя и остава 1300 лв. Месечната и седмичната дори леко поевтиняват и новите им цени са 130 лв. и 65 лв. Единствено дневната се вдига от 13 на 20 лв.

Промените при тежкотоварните автомобили са заради европейска директива, която изисква спазването на определени пропорции между различните видове винетки за тежкотоварните автомобили. Към този въпрос държавата също е подходила отговорно, така че да не бъдат засегнати българските превозвачи, посочи министър Павлова. За целта годишната винетка, която най-много се купува от тираджиите, не се променя и спрямо нея се напасват съответните проценти според европейските изисквания. Това е причината да има поскъпване на дневно, за сметка поевтиняването на месечната и седмичната винетка, обясни министър Павлова.

За автобуси и по-малки камиони цените на стикера остават без промяна. Годишната винетка ще струва 684 лв., месечната – 68 лв., седмичната – 34 лв. и дневната – 20 лв.

Защити

Всеки от 16-те вида винетни стикери са защитени с две 3D холограми.

Едната холограма се намира в лявата страна на винетката и е в зелен цвят с изписана буква А. Другата холограма е сребърна и е разположена вдясно и на нея има изобразена книга, свитък или азбука в зависимост от вида на винетката.

Новите стикери са направени от синтетична хартия, която се разрушава при отлепване.

Ако при катастрофа пострада предното стъкло на автомобила и се разруши винетката или пък при кражба, то тогава собственикът на автомобила трябва да представи протокол от КАТ или съответното районно полицейско управление и АПИ ще му издаде нова винетка.

В продажба от 15 декември

Новите винетки се пускат за продажба на 20 декември по бензиностанции, клоновете на ”Български пощи” и районните пътни управления. Министър Павлова призова шофьорите да купуват само от тези места, а не от човек на ръка, за да не станат жертва на измамници.

Шофьорите могат да използват старите винетки до 31 януари 2013 г.

Въпреки че четвърта поредна година цената на винетките не е променяна, приходите непрекъснато се увеличават. За 2009 г. те са били 184 млн. лв., през 2010 г. - 194 млн. лв., през миналата година - 199.7 млн. лв., а до края на ноември тази година са събрани над 200 млн. лв., отчетоха от АПИ.

Увеличението на приходите се дължи на по-големия брой продадени стикери, подобрената събираемост и намаляването на фалшификатите. През тази година са засечени над 2000 фалшиви винетки при специализирани акции.

Споделяне

Още от Бизнес