Разрушителен трус в Мексико взе десетки жертви

Разрушителен трус в Мексико взе десетки жертви

Силно земетресение разтърси Мексико, взе жертви и предизвика разрушения. По последна информация са загинали 32 души, предаде АФП.

Трусът беше регистриран в Мексико в 23:49 часа местно време (7:49 ч български време) и според националната сеизмологична служба на страната е бил с магнитуд от 8.4 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на земетресението е бил в Тихия океан, близо до бреговете на Чиапас, на дълбочина 61 км.

След земетресението беше издадено предупреждение за цунами по бреговете на Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. Заради заплахата бяха евакуирани части от крайбрежието на Мексико. В последствие обаче президентът на страната Енрике Пеня Нието съобщи, че вълните не представляват сериозна заплаха.

Сгради в столицата Мексико са се разлюлели и хората са побегнали по улиците, предадоха агенциите. Свидетели разказват, че трусовете са се усещали в продължение на около минута. Жителите на Мексико - един от най-големите градове в света, масово са излезли от домовете си посред нощ. Около 1 млн. души в столицата останали без ток в следствие на труса. Съобщава се за разрушени сгради основно в южната част на страната.

От българското Министерство на външните работи обявиха, че към момента няма информация за пострадали българи.

Мексиканската служба за гражданска защита съобщи, че това е най-силното земетресение от 1985 г. насам. Тогава, на 19 септември, при трус със сила 8.1 по Рихтер бяха разрушени сгради и загинаха хиляди хора.

Поне 61 вторични труса с магнитуд до 6.1 са били регистрирани в Мексико след мощното земетресение, съобщи Националната сеизмологична служба на страната, цитирана от ТАСС.

Президентът на Мексико предупреди хората, че са възможни още трусове е ги посъветва да проверят домовете си за конструктивни проблеми и за изтичане на газ.

Трусът съвпадна с времето, когато по западното крайбрежие на страната бушува ураганът "Катя".

Споделяне

Още от Свят