"Разсъбличащите" скенери от седем американски летища се махат

"Разсъбличащите" скенери от седем американски летища се махат

Рентгеновите скенери на седем големи американски летища се подменят тихомълком с други устройства, които вместо голите изображения на минаващите проверка пътници ще дават нещо като анимационни контури, предава Асошиейтед прес в петък.

Федералната Администрация за сигурност на транспорта (АСТ) съобщи, че подменя технологията в проверките за сигурност, за да намали опашките в летищата, а не за да откликне на опасенията на пътниците за посегателство към личната им свобода.

Мярката обаче е предприета поради политическия натиск върху транспортната администрация. АП припомня, че приета през февруари законодателна мярка даде срок до юни скенерите да бъдат премахнати или усъвършенствани, така че да не "надзъртат" под дрехите на хората.

След въвеждането преди две години на новата рентгенова технология по големите въздушни пристанище в САЩ тя стана обект на множество оплаквания и съдебни искове с мотива, че нарушава личното пространство.

Скенерите са премахнати от нюйоркските летища "Ла Гуардия" и "Кенеди", чикагското "О'Хара", международното летище в Лос Анджелиз, бостънското "Логан" и аеропортовете в Шарлът, Северна Каролина, и Орландо, Флорида. От АСТ не казват дали ще махнат устройствата и от други летища.

Премахнатите от седемте летища "разсъбличащи" скенери обаче няма да бъдат бракувани. Те са преместени на по-малки летища в Аризона, Флорида, Порто Рико и другаде, съобщава АП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?