Разсекретени са договорите на Румъния с "Шеврон" за шистовия газ

Румънското правителство разсекрети частично договорите с американската компания "Шеврон" за добив на шистов газ, като бяха публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, съобщават румънските вестници в петък. Медии и неправителствени организации критикуваха липсата на прозрачност във връзка със споразуменията.

Договорът за периметъра в окръг Васлуй, Източна Румъния, не бе разсекретен, като представители на американската компания оставиха да се разбере, че такова нещо не е било искано, отбелязва в. "Ромъния либера". В. "Журналул национал" допълва, че вчера в град Бърлад, окръг Васлуй, където се намира четвъртият периметър на "Шеврон", се е състояла демонстрация срещу добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване, в която участвали над 8 000 души.

Румънският премиер Михай Ръзван Унгуряну съобщи вчера, че е получено съгласието на "Шеврон" за декласифициране на споразуменията за концесия на петролни периметри в областта Добруджа. Така на сайта на Националната агенция за минералните ресурси бяха публикувани споразуменията за трите периметъра в окръг Констанца, близо до границата с България. По искане на "Шеврон" са останали конфиденциални някои търговски клаузи.

Румънските вестници пишат, че заради техническа грешка главата за сумите, които ще инвестира "Шеврон" в Румъния, също е можело да се види на сайта. По-късно поверителността на информацията е била повишена и данните не са били достъпни.

"Журналул национал" посочва, че концесията в Добруджа е за 30 години, с опция за удължаване с още 15 години. Сместа от химикали във водата, с която са прави сондирането, остава тайна, посочва вестникът.

В случай че открие газ, "Шеврон" се задължава да плаща на румънската държава между 3,6 процента и 13,5 на сто от произведеното, информира "Журналул национал" и отбелязва, че това са минимални ставки. Според разсекретените данни "Шеврон" се задължава да постави общо осем сонди в трите периметъра в интервал от четири години след подписването на договора.. Ако откритото количество е по-голямо от очакваното, "Шеврон" може да инсталира по осем сонди във всеки периметър.

В. "Ромъния либера" отбелязва, че периметрите в Костанца са намират в популярни туристически зони.

"Шеврон" се задължава да инвестира 21,14 милиона долара в задължителната фаза от програмата в периметъра в Адамклиси за срок от 4 години, като може да увеличи инвестициите до 100,14 милиона долара за инсталиране на допълнителни сонди. В периметъра в Костинещ условията за инвестиции са същите, а разлика има само в периметъра във Вама Веке, на границата с България, където от самото начало американците искат да поставят четири сонди, посочва "Журналул национал", като цитира данните, които е трябвало да бъдат засекретени.

Общо задължителните инвестиции са на стойност 82 милиона долара до 2016 г. с възможност да се увеличат с още 300 милиона долара до 2020 г., посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?