Разсекретеният доклад на ФИФА: явни улики няма, но има много мръсотия

Разсекретеният доклад на ФИФА: явни улики няма, но има много мръсотия

Как Русия и Катар са получили домакинството на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 година? Секретният доклад от 430 страници провокативно повдига булото над осъдителното поведение на някои висши функционери на световния футбол и други лица, които охотно са изпълнявали всяко тяхно искане, пише "Ню Йорк Таймс" за така наречения "доклад Гарсия" – пълната версия на документа, публикуван от ФИФА във вторник след две години секретност.

Публикацията за първи път потвърди, а в някои от случаите разкри дългоочакваните подробности от разследването как е протекъл процесът по избор на домакинството за световните шампионати през 2018 и 2022 г.

Важна подробност е, че ФИФА публикува доклада едва след като германски вестник в понеделник обяви, че разполага с копие на документа и планира постепенно да даде гласност на смущаващите подробности в него, уточнява американското издание.

Докладът беше представен през 2014 г. от Майкъл Гарсия, американски прокурор в оставка, който ръководеше следствената комисия на ФИФА по етика. Гласуването за домакинството през 2018-та и 2022-ра се състоя през декември 2010 г., като съответно Русия и Катар спечелиха гласовете.

Това, което в крайна сметка отсъства от доклада на Гарсия, са категорични доказателства, че комитетите по кандидатстването на Русия и Катар са получили право за провеждане на световното първенство благодарение на подкупи. Няма никакви явни улики, които да накарат ФИФА да премести домакинството в друга страна или да повтори кандидатстването за домакинство, пише "Ню Йорк Таймс".

И въпреки това в доклада на Гарсия е представен процесът на гласуване.

1. Макар че няма преки улики за купуване на гласове, осъществено от катарския комитет по кандидатстването, Гарсия е документирал притеснения от тревожната близост на правителството на Катар и неговия комитет, а също и неприемливото поведение на консултантите.

2. В месеците преди гласуването през 2010 г. руският президент Путин, който по това време заемаше поста министър-председател, се е срещал с половин дузина отговорни за избора на ФИФА. Но Гарсия не е намерил улики за наговаряне с другите комитети, никакви нарушения на правилата, които се отнасят до подаръци или признаци, че руснаците са се опитали да окажат влияние на някой от комисията по избора.

3. Гарсия детайлно описва как членовете на изпълнителния комитет на ФИФА и други лица, са игнорирали неговите въпроси или са отговаряли с нападки, твърдейки, че не са запознати с елементарни неща или по други начини са отказвали да съдействат на разследването. Сред установените "преки и косвени услуги", които са се правели в замяна на гласове, като най – запомнящ се пример е посочен преводът на 2 млн. долара по сметката на 10-годишната дъщеря на член на комисията на ФИФА.

Владимир Путин, според доклада на Гарсия за избора на домакин за Мондиал 2018 и 2022, няколко пъти се е срещал с уличени представители на ФИФА, пише германският "Билд". Всички срещи са изброени в доклада в хронологичен ред.

Така на 8 август 2010 г. Путин се е срещнал с бившия генерален секретар на американската конфедерация по футбол Concacaf Чък Блейзър, който пожизнено е отстранен от футболната дейност от юни 2015 г. и сега е главен свидетел по скандала с ФИФА. В периода от 24-ти до 27-ми октомври 2010 г. се е състояла среща с бившия вице-президент на ФИФА Джак Уорнър, който също е пожизнено дисквалифициран заради даването на правата за домакинство на Русия. От 29-ти до 30-ти октомври 2010 г. Путин е приел в Москва президента на азиатския футболен съюз (AFC) Мохамед бин Хамам. Последният също е отстранен пожизнено от 2012 г.: фирмата му е получила 6.7 млн. евро от Германия преди световното първенство по футбол в страната. Между 16-ти и 18-ти ноември 2010 г. Путин се е срещнал с бившия вицепрезидент на ФИФА Чхон Мон Джун, сега отстранен от правото да се занимава с футбол до 2021 г.

Не е ясно какво е говорил Путин със скандалните функционери и какво им е обещал, но е ясно, че хора като Уорнър и Блейзър са вземали пари при много от изборите за домакинство на световното първенство, пише "Билд".

Путин, обаче, не би бил Путин, ако не е взел предпазни мерки, защото в доклада на Гарсия няма доказани прегрешения на Русия. В доклада се казва, че комитетът на Русия-2018 е предоставил на разследването малко количество документи. Защото компютрите, с които са работили, били под наем, върнати на собственика и вече бракувани. А щом ги няма компютрите, няма и информация.

Най-звездният германски футболист – Франц Бекенбауер, е бил член на изпълкома на ФИФА и е участвал в гласуването за домакинството на 2 декември 2010 г., а след 14 месеца неочаквано стана посланик на "Руското газово общество". Той сключи договор за пет години, който носи доходи за няколко милиона евро, анализира "Билд".

Във вторник се оказа, че руският олгирах Роман Абрамович е съпричастен към скандала около разпределянето на правата за провеждане на двата Мондиала, твърди британският "Телеграф". От дългоочаквания "доклад Гарсия" се изясни, че футболният фонд, свързан със собственика на "Челси", е унищожил компютрите, които са използвани от руския комитет по кандидатстването.

Изводите от доклада потвърдиха, че "Русия-2018" е наел компютрите от Академията по футбол "Коноплев" , която през 2006 г. е управлявана от "Националната академия по футбол" на Абрамович.

В съкратената версия на доклада, която е публикувана през 2014 г., се казва, че комитетът на Русия е дал достъп на инспекторите "само до ограничен брой документи", тъй като компютрите били унищожени след връщането им на собственика", пише "Телеграф".

Изданието посочва, че нищо не свидетелства, Абрамович лично да е поръчал унищожаването им, но връзката му с фирмата, свързана с изчезването на потенциално ключова информация, все пак поставя в неудобно положение собственика на "Челси", който е бил част от руската делегация, изпратена за гласуването в Цюрих през декември 2010 г.

Споделяне

Още от Спорт