Разсекретено досие на Чаплин заплете тайна с името и месторождението му

Разсекретено досие на Чаплин заплете тайна с името и месторождението му

Националният архив на Великобритания разсекрети в петък – 17 февруари, досието на Чарли Чаплин. Разследването е било водено през 1950-те години от контраразузнаването МИ-5 по молба на ФБР, което подозирало актьора във връзки с комунистите. Сериозни доказателство за подобно сътрудничество от страна на Чаплин не са били намерени, но разследването установило други, не по-малко интересни факти за актьора, които поставят под съмнение произхода и дори името му.

Чарли Чаплин не е бил любимец на американските власти, особено на консерваторите и нерядко си е навличал гнева заради сатиричните си роли в киното – достатъчно прозрачни, за да могат зрителите да разпознаят в тях конкретни хора от тогавашното време. За 40 години живот в САЩ Чаплин така и не получава американско гражданство, на него не се е гледало с добро око и заради привличането, което изпитвал към непълнолетни момичета. Два пъти актьорът се жени за 16-годишни девойки.

Най-сериозни последици за американския живот на комика обаче имали неговите политически виждания, които му създали репутацията на близък до комунистите. Положението се утежнява, когато в края на 1940-те години идва маккартизмът. Дотогава вече ФБР разполагало с досие от 2 хил. страници за Чаплин.

Така през 1952 г. когато комикът отива в Лондон за премиерата на фирма си "Светлините на рампата", не може да се върне в САЩ, тъй като под натиска на ФБР имиграционните служби не го пускат отново в страната. Чаплин заминава за Швейцария, където живее до смъртта си през 1977 г. Само веднъж за този период – през 1972 г., той посещава САЩ, за да получи почетния си Оскар.

От публикуваните сега документи става ясно, че преди и след забраната за влизане на Чаплин в САЩ американските и британските спец служби активно са си сътрудничели в търсенето на компромат за комика. Работата им обаче не оправдала очакванията.

Така например през есента на 1952 г. агент на МИ-5 е предал на американските си колеги думи на Чаплин, произнесени от него десетилетие по-рано по време на заседание на комитет за американско-съветската дружба, че "в комунизма има много хубави неща и ние може да вземем доброто и да се откажем от лошото".

Разсекретените материали показват ролята, която е изиграл в живота на Чаплин писателят Джордж Оруел, автор на антиутопиите "1984" и "Фермата". Оказва се, че малко преди смъртта си Оруел е предал на познат от МИ-5 списък с 35 души, които той считал за "лакеи на комунистите" и сред тях било името на Чарли Чаплин.

Подозренията срещу актьора били подхранвани и от познанството му с кинокритика Айвор Монтегю, който се оказал агент на съветските служби. По тази връзка обаче е открита само една телеграма до Чаплин, в която кинокритикът изказва съжаление, че не може да го посрещне в Лондон.

Контраразузнавачите били принудени да признаят, че Чарли Чаплин не представлява заплаха за сигурността на САЩ и Великобритания.

Търсенето им обаче разкрива далеч по-любопитни неща около биографията на актьора.

Според официалните данни Чарли Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон в семейство на мюзикхол артисти и през 1910 г., за да се спаси от беднотията, отива за пръв път в САЩ, където остава две години. Завръща се във Великобритания, но не след дълго отново се отправя към Америка.

Информацията за ранните години на Чаплин е оскъдна, а откритите данни са доста противоречиви. Например през 2011 г. в личния архив на комика било открито писмо, според което той е роден в цигански табор край Бирмингам, а леля му била "кралица на циганите". Не са били открити обаче потвърждения на тази версия.

От досието става ясно, че от ФБР са поискали от МИ-5 да проверят дали зад самоличността на Чаплин не се крие човек на име Израел Тронстейн. Търсейки в архивите, обаче британците не открили свидетелство за раждането на Чарлз Спенсър Чаплин. В записка на спецслужбите се посочва, че Чаплин или не е роден във Великобритания, или при раждането си е регистриран с друго име. Източник на Скотланд Ярд твърдял, че всъщност Чаплин е роден във френския град Фонтебло, южно от Париж, но потвърждения и на тази версия не са били открити.

Британските спец служби стигнали дотам, че да търсят корените на Чаплин и в Русия, основавайки се на произнесена веднъж от него реплика, че смята да се "върне в Русия". Така те започнали да търсят дали той не е от руските евреи, които в началото на ХХ век били принудени да бягат на Запад. В крайна сметка обаче и тази следа се оказала безплодна.

По повод разсекретеното досие на великия комик вестник "Таймс" отбелязва, че неговата история може да стане добра илюстрация на това как борбата на САЩ със Съветския съюз се е превърнала в "антикомунистическа параноя".

Самият Чаплин винаги е отричал да има нещо общо с комунизма. "Аз съм либерал, мен винаги ме е вълнувал проблемът със световния мир, но това не значи, че се интересувам от комунизма. Не са ми нужни никакви организации за прикритие, аз винаги действам от свое име", заявил комикът през 1948 г. по време на събеседване в имиграционните служби на САЩ, цитиран в изследване за живота му.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?