Разсекретяват се решения за уреждане на чужди дългове към България

В рамките на подетата политика за прозрачност, Министерството на финансите (МФ) обяви, че започва публикуването на секретни решения на правителството от 2007 и 2008 г., голямата част от които се отнасят до решаването на въпросите с държавните дългове на някои страни към България.

Публикуването ще стане, след като бъдат предприети съответните действия по Закона за защита на класифицираната информация.

Сред подготвяните за разсекретяване материали са доклади и решения на предишното правителство по остатъчните задължения на Русия към България, споразумение за окончателно изчистване на дълга на Сирия, на дълга на Република Конго, на Монголия и на Либерия. Сред подготвяните за публикуване документи е и решение за наемане на швейцарската компания "Номасул ЛТД" за посредничество при уреждането на дълга на Сирия.

Според съобщението от МФ, разпространено в четвъртък, ще бъдат публикувани и редица решения на правителството за уреждане на иракския дълг към България.

Ще бъдат публикувани и решения за изпращане на писма за намерение на предишното правителство за включване на страната във валутния механизъм ERM ІІ, както и паметна записка от среща в МФ с представители на ОЛАФ, проведена през декември миналата година.

Споделяне

Още от България