Разширява се борсовата търговия с ток

Започват тестови продажби в рамките на деня, новият собственик БФБ планира посттрейдинг услуги

Разширява се борсовата търговия с ток

Борсовата търговия с електроенергия у нас се разширява от март, макар и с минимални количества. Тогава се очаква да стартират реалните сделки с количества ток в рамките на деня, след като във вторник "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) обяви, че на 20 февруари открива регистрацията на играчи в този сегмент на пазара, който засега тръгва тестово.

Стартът на сделките с ток в рамките на самия ден – т. нар. интрадей, се очаква отдавна от търговците на електроенергията, но както стана ясно при представянето на платформата количествата, които ще се предлагат там, ще са много малки – между 30 и 50 МВ. Така на практика търговците ще балансират портфолиата си и ще изчистват останалата им излишна за деня електроенергия или ще търсят недостигащи им количества, призна при представянето на новата платформа Никола Габровски, мениджър проекти в БНЕБ. Целта е да се избягнат по-високите с 2.5 пъти цени на енергията за недостиг на балансиращия пазар и по-ниските пет пъти тарифи за излишни количества, продавани в последния момент между производители и потребители.

Стартиращата платформа за търговия в рамките на деня ще се управлява от скандинавския оператор "Норд пул", който менажира и платформата за търговия с ток за следващия ден. На този работещ сегмент на борсовия пазар се предлагат 500 МВ от държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". На третата платформа – за дългосрочни договори, се търгуват най-големите обеми на свободния пазар като оборотите тук ще растат заради законовите поправки, изискващи от 1 януари 2018 г. всички електроцентрали с мощност над 5 МВ да продават количествата, които им останат след изпълнението на квотите им за регулирания пазар на бита и изкупуваните по дългосрочните договори. Обемите в двата разработени сегмента ще продължат да растат, след като същия ден правителството обяви, че от 1 юли всички възобновяеми енергийни източници, когенерации, заводски централи и топлофикации ще са длъжни да продават тока си на борсата. Разликите до преференциалните им цени ще се плащат от Фонда за сигурност в електроенергийната система.

Габровски посочи, че регистрираните на сегмента ден напред борсови играчи няма да плащат такси за регистрацията си за търговията в рамките на деня. Ако интересът към тази платформа е много голям, тя ще стартира по-рано от предвиденото, допълни той.

Така България става предпоследната страна член на ЕС, в която започва борсовата търговия с ток в рамките на същия ден, Гърция остава последната. Според БНЕБ обаче десетгодишното изоставяне може да се превърне в предимство, защото се очаква на 13 юни 2018 г. да се даде старт на пазарното обединяване в Евросъюза и десет граници да отпаднат за търговия с ток. Затова и интрадей сделките ще се сключват в евро.

Тодор Маринов, мениджър пазарни операции в БНЕБ, обясни, че обявяваните доставки ще са са със срок от един час, а минималните предлагани количества ще са 100 кВтч. За стимулиране на ликвидността в този сегмент, борсата е разработила споразумения с участниците за минимални оферирани количества и максимални разлики между цени продава и купува, което може да доведе до 70 процента отстъпка в таксата върху постигнатия от играча оборот на борсата.

Представянето на новата платформа за търговия с ток съвпадна с официалното одобрение от Европейската комисия на сделката по придобиването на БНЕБ от Българската фондова борса (БФБ) и плащането на първата вноска по цената от 5.2 млн. лв. Смяната на собствеността се извърши, за да избегне България санкция за злоупотреба с монопол на пазара на електроенергия от страна на досегашния ѝ притежател "Българския енергиен холдинг" (БЕХ).

"Вчера е платена първата вноска", каза изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Съгласно договорката тя е в размер на 4 милиона лева. Останалите ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала.

"Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България, като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на енергийната борса у нас", коментира сделката Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

"Основният принцип в работата ни е прозрачност при всички пазарни участници и тяхната равнопоставеност", каза Големански преди представянето на новата платформа. Като цел на БФБ той посочи привличането на още играчи на борсата за ток за да се повиши нейната ликвидност и да се развие. "Имаме идеи за промяна на правилата за работа на борсата и разработване на посттрейдинг услуги", допълни той, но не се ангажира с подробности какви може да са те и кога да се очаква въвеждането им.

"Борсата за ток е лицето на либерализацията на пазара", коментира Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той също изрази мнение, че обемите на борсата ще растат заради законовите промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?