Разширява се достъпът на малки фирми до обществените поръчки

Достъпът на малките и средни фирми до обществените поръчки ще бъде разширен с подготвени промени в специализирания закон, които идната седмица ще бъдат предложени на междуведомствено съгласуване. В края на другата седмица ще стане ясно кои ще са първите режими и административни правила, които ще отпаднат, за да се облекчи бизнесът. Това стана ясно в петък по време на среща между вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева и членове на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България.

По думите на Бобева е било обсъдено и как да се улесни търговския износ на българските предприятия. Тя обеща още правителството ежемесечно ще подготвя пакет със законодателни промени в съответствие с исканията на бизнеса и най-вече съобразявайки се с малките и средните фирми.

Жените предприемачи са предоставили на вицепремиера предложения за промени в 12 закона и са поставили срок за преразглеждането им до 15 септември. Сред тях са приоритет на правителството трябва да са привличане на инвестиции и подобряване на образованието. В сегашния си вариант проектът за промени в Закона за инвестициите обаче бил за коша, по думите на председателя на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България Мариана Печеян. Според нея законът трябва да бъде опростен, защото отказва инвеститорите.

Вицепремиерът се съгласи с критичните бележки и отбеляза, че миналата седмица е възложила на Българската агенция за инвестиции да направи оценка на въздействие на закона и ефекта му върху привличането на инвестиции. Анализът се очаква в най-скоро време и по думите на Бобева той заедно с идеи и предложения от различни организации ще бъдат дискутирани, за да се направят промени.

Сред другите теми, обсъждани на днешната среща, са били проблемите между малките и средните фирми и търговските вериги, подпомагането на бизнеса при износа, професионалното образование.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?