Разширява се гладната стачка в ОЦК-Кърджали

Втори работник от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали започна гладна стачка в знак на протест срещу забавените заплати в предприятието на Валентин Захариев, за чието отстраняване служителите му настояват.

След като в понеделник започна да гладува Стефан Атанасов, технолог в мокро извличане в цинково производство в ОЦК, същото предприе и Марин Стефанов, апаратчик в мокро извличане в цинково производство. Двамата са на чай, но отказват лекарско наблюдение като предпочитат да продължат да събират подписи в подкрепа на исканията на металурзите за изплащане на заплатите им. Предприятието им дължи над 1 млн. лв. трудови възнаграждения.

В същото време продължават подновените от три дни протести в палатковия лагер на работниците и служителите на ОЦК-Кърджали. До вторник сутринта са били събрани над 6 хил. подписа в подкрепа на стачкуващите. Зад тях застават и синдикалните организации на КЦМ-Пловдив, "Стомана Индъстри"-Перник, "Аурубис България"-Пирдоп, "Алкомет"-Шумен, "Енерсис Търговище, "SKF България"-Сопот и "Промет стиил"-Бургас.

На мястото на подписката във вторник пристигна финансовият директор на ОЦК-Кърджали Валентин Манов, които се опита да призове гладуващите да се откажат от крайната мярка за израз на своя протест. Според него има надежда за благоприятно развитие на нещата в хода на преговорите с банките кредиторки, които миналия петък поискаха несъстоятелността на предприятието. По думите му те нямат интерес от фалит на завода.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?