Разширява се гладната стачка в ОЦК-Кърджали

Втори работник от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали започна гладна стачка в знак на протест срещу забавените заплати в предприятието на Валентин Захариев, за чието отстраняване служителите му настояват.

След като в понеделник започна да гладува Стефан Атанасов, технолог в мокро извличане в цинково производство в ОЦК, същото предприе и Марин Стефанов, апаратчик в мокро извличане в цинково производство. Двамата са на чай, но отказват лекарско наблюдение като предпочитат да продължат да събират подписи в подкрепа на исканията на металурзите за изплащане на заплатите им. Предприятието им дължи над 1 млн. лв. трудови възнаграждения.

В същото време продължават подновените от три дни протести в палатковия лагер на работниците и служителите на ОЦК-Кърджали. До вторник сутринта са били събрани над 6 хил. подписа в подкрепа на стачкуващите. Зад тях застават и синдикалните организации на КЦМ-Пловдив, "Стомана Индъстри"-Перник, "Аурубис България"-Пирдоп, "Алкомет"-Шумен, "Енерсис Търговище, "SKF България"-Сопот и "Промет стиил"-Бургас.

На мястото на подписката във вторник пристигна финансовият директор на ОЦК-Кърджали Валентин Манов, които се опита да призове гладуващите да се откажат от крайната мярка за израз на своя протест. Според него има надежда за благоприятно развитие на нещата в хода на преговорите с банките кредиторки, които миналия петък поискаха несъстоятелността на предприятието. По думите му те нямат интерес от фалит на завода.

Споделяне

Още по темата

Още от България