Разширява се подводното проучване за останките от изчезналия самолет

Подводният робот "Блуфин-21", който ще разшири търсенето на данни за изчезналия самолет

Подводният робот "Блуфин-21", който проучва дъното на Индийския океан за изчезналия малайзийски самолет, ще разшири района на сегашните си проучвания, предаде Асошиейтед прес.

 

Повече от две седмици "Блуфин-21" създава триизмерна сонарна карта на океанското дъно близо до мястото, където на 8 април бяха засечени сигнали, които може да произлизат от "черната кутия" на изчезналия Боинг. Районът на издирването е кръг с радиус 10 километра, на дълбочина 4.5 километра край западното крайбрежие на Австралия.

 

Очаква се след като подводният робот приключи с огледа си да продължи да проучва периферията на района. Машината има нужда от четири часа, за да стигне до мястото на проучванията и още толкова, за да се върне. Също 4 часа отнема свалянето на данните от неговите изследвания.

 

Австралийският министър на отбраната Дейвид Джонстън заяви миналата седмица, че се очаква навлизане в нова фаза на издирванията. В нея ще бъде използван по-мощно сонарно

оборудване, което може да достигне по-дълбоко от "Блуфин-21".

 

Търсенето на отломки от самолета е прекратено поради влошаването на времето, съобщават от координационния център на издирването, разположен в австралийския крайбрежен град Пърт.

 

Междувременно американският президент Барак Обама, който е на посещение в Малайзия, потвърди ангажиментите на САЩ в издирвателната мисия и призова за открито споделяне на информация между държавите, участващи в търсенето на останките на самолета, предаде ДПА. В Китай близки на пътниците протестират, твърдейки, че малайзийската страна не предоставя цялата информация за обстоятелствата около изчезването на самолета.

Още по темата
Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?