Разширява се подводното проучване за останките от изчезналия самолет

Подводният робот "Блуфин-21", който ще разшири търсенето на данни за изчезналия самолет

Подводният робот "Блуфин-21", който проучва дъното на Индийския океан за изчезналия малайзийски самолет, ще разшири района на сегашните си проучвания, предаде Асошиейтед прес.

 

Повече от две седмици "Блуфин-21" създава триизмерна сонарна карта на океанското дъно близо до мястото, където на 8 април бяха засечени сигнали, които може да произлизат от "черната кутия" на изчезналия Боинг. Районът на издирването е кръг с радиус 10 километра, на дълбочина 4.5 километра край западното крайбрежие на Австралия.

 

Очаква се след като подводният робот приключи с огледа си да продължи да проучва периферията на района. Машината има нужда от четири часа, за да стигне до мястото на проучванията и още толкова, за да се върне. Също 4 часа отнема свалянето на данните от неговите изследвания.

 

Австралийският министър на отбраната Дейвид Джонстън заяви миналата седмица, че се очаква навлизане в нова фаза на издирванията. В нея ще бъде използван по-мощно сонарно

оборудване, което може да достигне по-дълбоко от "Блуфин-21".

 

Търсенето на отломки от самолета е прекратено поради влошаването на времето, съобщават от координационния център на издирването, разположен в австралийския крайбрежен град Пърт.

 

Междувременно американският президент Барак Обама, който е на посещение в Малайзия, потвърди ангажиментите на САЩ в издирвателната мисия и призова за открито споделяне на информация между държавите, участващи в търсенето на останките на самолета, предаде ДПА. В Китай близки на пътниците протестират, твърдейки, че малайзийската страна не предоставя цялата информация за обстоятелствата около изчезването на самолета.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят