Разширява се защитата на ниви от градушки

Ще бъдат изградени нови 62 ракетни площадки

Разширява се защитата на ниви от градушки

До 90 на сто от земеделските земи ще бъдат защитени от градушки. Това е заложено в Национална стратегия за развитие на градозащитата в страната, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

В момента едва 25 на сто от земеделските земи са защитени от градушки, по данни на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Така на практика много полета с плодове и зеленчуци, сред които е и Кюстендил, наричан овощната градина, както и житницата ни - Добруджа, са без защита от градушки.

В същото време почти всяка година има унищожена земеделска продукция от градушки. За това земеделците от години настояват всички земеделски земи да бъдат защитени от градушки.

Сега стратегията предвижда разширяването на защитената територията да стане по два начина – с противоградни ракети и самолетен способ.

Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетния способ. За целта са изградени 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Те са в Грамада, Долно Церовене, Бърдарски геран, Долни Дъбник, Старо село, Поповица, Голям Чардак и Гелеменово.

Сега се предвижда в действие да бъдат въведени нови 62 ракетни площадки, а на една да бъде променено местоположението, е посочено в правителственото съобщение. Не се казва в какъв срок това трябва да се случи.

Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на България. И по тази причина Министерският съвет прие промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване. Извършени са и необходимите действия по предоставяне на права на управление на новите ракетни площадки и са определени точните им географски координати.

Измененията ще бъдат отразени и в сборника "Аеронавигационна информация и публикация", редовно осъвременяван в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация. Това е необходимо условие за осигуряване на безопасността на полетите след въвеждане в експлоатация на новите площадки за противоградова защита по време на активния летен сезон, посочват от правителствената информационна служба.

Самолетният способ за защита от град се предвижда да бъде въведен през 2019 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Няма информация колко ще струва разширяването на системата за противоградна защита и откъде ще дойдат средствата.

През последните години служителите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" нееднократно са се оплаквали от недостиг на средства, което води и до недостиг на противоградни ракети. Работещите в агенцията се оплакваха и, че работят на минимална работна заплата.

Системата за противоградова защита у нас е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието. Агенцията за борба с градушките защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен. В тях са разположени 8 регионални дирекции към които има 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Първият полигон с команден пункт е създаден в град Съединение през 1969 г.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес