Разширяването като фарс

Разширяването като фарс

Влизането на България и Румъния в Евросъюза бележи края на фарса: решението за тяхното приемане беше взето в началото на 2005 г. и последвалите заплахи и искания на Еврокомисията по своята същност бяха само пресметната инсценировка за успокоение на другите държави-членки. След оповестяване на принципното решение за присъединяване на тези страни, Еврокомисията и Европарламентът вече нямаха никакво ефикасно средство за оказване на натиск върху тях.

Естествено, България и Румъния не са достатъчно зрели за влизане в ЕС. Неразрешен проблем остават корумпираните магистрати и политици, безконтролните всемогъщи криминални групировки и лошо функциониращите контролно-ревизионни инстанции, които трябва да следят разпределението на финансовите помощи от ЕС.

Решаващ фактор за Еврокомисията бяха не обективните критерии, а политическите сметки: София и Букурещ биха приели отлагането на присъединяването им в ЕС за 2008 г. като унижение и не скриха това на масата за преговори.

Наред с очакваните многомилиардни суми, за голямо постижение за България и Румъния се смята придобитото от тях право на решаващ глас. Новият коз - равноправно участие в привилегирования евроклуб, на практика неутрализира всички защитни уговорки. Възможните санкции, с които Еврокомисията заплаши в междинния отчет в случай на нарушаване на законодателството на ЕС, най-вероятно няма да бъдат въвеждани през следващите три години. В противен случай София и Букурещ биха могли да се реваншират с блокиране на важни решения на ЕС.

Влизането на България и Румъния сега отбелязва края на маратона по разширяване, който започна през пролетта на 2004 година. Резултатът от този процес е висока външнополитическа стабилност и нарастване на икономическото благосъстояние във Евросъюза. От друга страна, ЕС загуби вътрешния си компас. Днес за него би било по-сложно да поеме още по-голям брой участници.

На Европа ѝ е нужна алтернатива на предишната политика на разширяване. Износът на стабилност чрез членство - стратегия, която би довела до безкрайно разширяване - вече е изживяла времето си.

 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?