Разширяването на ЕС може да пренасочи стоманеното производство на изток

Разширяването на Европейския съюз до 25 членки през май 2004 г. може да пренасочи на изток стоманената индустрия на Европейския съюз, която ще се възползва от по-ниските производствени разходи там, съобщава днес авторитетното издание Метал Бюлитин. Това прогнозира Катинка Бариш, главен икономист на Центъра за европейски реформи, по време на организираната от Метал Бюлитин в Брюксел конференция под наслов "Метали и стомана в разширения ЕС - търговия, финанси и инвестиции".

Бариш посочи, че вследствие на разширяването 10-те нови страни-членки ще оперират при същия инвестиционен климат и в същата степен на политическа сигурност като сегашните членки на ЕС. От Хелзинки до Братислава ще се създаде единен пазар с 480 милиона потребители.

"Тежката промишленост ще се премести на изток и това ще означава адаптиране, но то ще запази западните икономики конкурентни в индустриално отношение спрямо нови конкуренти като Китай например", подчерта Бариш.

Според нея сред потенциалните икономически изгоди от разширяването са засилването на конкуренцията, по-голямата откритост, икономиите от мащаба и пазарната интеграция.

Потенциалните рискове на разширяването са свързани с разходите на стойност около 100 милиарда евро за прилагане на европейското законодателство в областта на околната среда и за модернизиране на инфраструктурата.

"Разширяването ще промени начина, по който работи европейската икономика, ще доведе до по-ефективно разделение на труда в посока към страните с по-ниски разходи. Това ще принуди западните страни да модернизират предприятията си по-бързо и след период на адаптация ще възникне един по-конкурентен Европейски съюз", подчерта Бариш.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: