Разширяването на Шенген няма да е приоритет за гръцкото председателство на ЕС

София и Атина ще работят заедно за европейски подход за бежанската криза

Разширяването на Шенген няма да е приоритет за гръцкото председателство на ЕС

Разширяването на Шенген с България и Румъния не е сред приоритетите на предстоящото гръцко председателство на Европейския съвет през първата половина на следващата година, съобщи посланикът на Гърция в Европейския съюз Теодорос Сотиропулос.

От думите му стана ясно също, че не трябва да се очаква и приемането на общи мерки за ограничаване възможността за работа в европейските страни на българи и румънци.

 

При представяне на приоритетите на председателството посланикът каза, че се надява да бъде постигнато съгласие за разширяването на Шенген. Теодорос Сотиропулос обаче припомни, че за това е необходимо съгласието на всички държави. Засега на разширяването се противопоставят няколко страни, сред които Франция и Холандия. Специално Холандия обяви, че очаква положителни доклади на Европейската комисия за България и Румъния въпреки припомнянията на председателя на комисията Жозе Барозу, че между докладите и Шенген няма нищо общо. Следващите доклади ще бъдат публикувани вероятно през януари.

 

Анализатори коментираха пред БНТ, че заради кризата с бежанците вероятността за разширяване на Шенген става все по-малка. Причината е, че за държавите от пространството е по-сигурно, ако бежанците остават в България или поне излизат оттам след проверка на документите, отколкото да получат абсолютно свободен достъп до вътрешността на Европа.

 

Обща българо-гръцка позиция по бежанския въпрос

 

В същото време президентът Росен Плевнелиев и гръцкият министър-председател Андонис Самара се договориха двете държави да работят за единен европейски подход по отношение на миграционния натиск.

 

Те разговаряха в рамките на Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в литовската столица Вилнюс.

 

Росен Плевнелиев и Андонис Самарас са категорични за необходимостта от европейска солидарност за справяне с проблемите, породени от засиления миграционен натиск, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Премиерът Самарас коментира, че темата с бежанската вълна ще бъде сред водещите въпроси, които Гърция ще постави в дневния ред на ЕС през първите 6 месеца на 2014 г. в рамките на гръцкото председателство на Съюза.

 

Очаква се през декември Европейският съвет да обсъди предложенията на сформираната от Брюксел работна група за анализ на ситуацията.

 

Във фокуса на гръцкото председателство през първото полугодие на 2014 г. ще бъде също така развитието на региона на Югоизточна Европа и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стана ясно по време на срещата между държавния глава и гръцкия министър-председател.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?